ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reseexperten: Så kommer du billigt undan på resan

Gustaf Larsson · 18 Nov 2018
Uppdaterad 18 Nov 2018
Efter att ha varit i över 100 länder vet Johnny Normark Friskilä hur man kommer billigt undan på sin resa.

Efter att ha varit i över 100 länder vet Johnny Normark Friskilä hur man kommer billigt undan på sin resa. Foto: Johnny Normark Friskilä


När man planerar sin semester är det ofta budgeten som sätter käppar i hjulet. Men reseexperten Johnny Normark Friskilä vet hur man kommer billigt undan på sin utlandsresa. Jag försöker att undvika de turistiga mellanklass-restaurangerna”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Den resvana Johnny Normark Friskilä, 39, har besökt över 100 länder. Under åren på resande fot har han samlat på sig en hel del erfarenhet om hur man kommer billigt undan utomlands.

– Den största boven är att man inte läser på om resmålet man ska till, säger han en dag innan avfärd mot Sri Lanka.

Nyligen hände detta honom själv. Genom jobbet som frilansande reseledare är det ofta företagen han jobbar för som bokar biljetter och hotell. Johnny hamnade på ett hotell nära en flygplats, men där det saknades både kommunala resvägar in till staden och en närliggande stormarknad.

Det innebar att han fick köpa vatten på hotellet och bekosta dyra taxiresor in till staden, berättar han.

– Det är klart, hade jag själv bokat hotellet hade jag tagit reda på vad som finns för faciliteter kring hotellet. Finns det transport till stan eller stranden, finns det transport eller en stormarknad? Boendet i sig var bra, men det låg på en plats som gör att kostnaderna omkring skjuter i höjden.

”Om jag bara vill iväg och ta det lugnt en vecka så spelar det mindre roll vart jag åker”, säger Normark Friskilä och belyser vikten av att vara flexibel.
”Om jag bara vill iväg och ta det lugnt en vecka så spelar det mindre roll vart jag åker”, säger Normark Friskilä och belyser vikten av att vara flexibel.

Så maxar du din matbudget

En annan pengabov, förklarar han, är maten. När Johnny Normark Friskilä och en vän besökte Santorini häromåret fick de ner matnotan för båda två till endast 800 kronor för en vecka.

– Jag försöker att undvika de turistiga mellanklass-restaurangerna i den grad det går, som jag kan tycka är en bov. Maten på de krogarna kostar relativt mycket och man känner sällan att man får valuta för pengarna. Väljer man ett boende med eget kök kan man i stället köpa sin mat och få den både godare och mer näringsrik än om man äter ute.

Även frukosten går att spara in ett par slantar på, fortsätter Johnny Normark Friskilä.

– Ställ dig frågan om du verkligen behöver den där hotellfrukosten, eller om det går lika bra att gå till ett kafé och få den billigare – och ofta även godare. En hotellfrukost kan ibland kosta 150 kronor, så där finns det en del pengar att spara in.

Hur ska man tänka kring boendet, vad brukar generellt vara det billigaste alternativet?

– Airbnb-lägenheter var tidigare ett billigt alternativ, men nu har de blivit en så stor kommersiell aktör att det inte alltid är någon stor skillnad på att boka boende där som andra bokningssajter. Om jag hyr en lägenhet, ett rum i en lägenhet eller bor på hostel ger det ofta möjligheter att laga egen mat.

Var flexibel i val av destination

När Johnny Normark Friskilä reser privat är han flexibel gällande destination. För honom spelar det ingen större roll vilken grekisk ö eller kroatisk ort han hamnar på, förklarar han.

– Om målet är att ta det lugnt en vecka, spelar det kanske mindre roll vart jag åker, så länge det mataffärer och bra kommunikationer.

Flexibiliteten gör också att man även kan hitta låga priser med kort varsel.

– Jag kollade precis på olika resesajter och jämförde priser en månad framåt i tiden. Du kan till exempel åka till Jordanien för under tusenlappen i en vecka, eller till Marocko för 280 kronor tur och retur. Det är absolut inte mycket pengar samtidigt som det är relativt nära i tid. Sen är det förstås en annan fråga om flygbiljetter till Marocko bör kosta så lite som 280 kronor.

pil
Johnnys tips för en billig semester:

Laga egen matMed eget kök kan du äta bättre, hälsosammare och självklart billigare. Att botanisera i den lokala mataffären är dessutom ett nöje i sig, oavsett vart i världen man reser.

Boka boende utan poolOm hotellet ligger nära stranden behöver man kanske ingen bassäng. Hotell med simbassäng är ofta dyrare än de utan.

Ha färre kravOm du är den som har en lång kravlista när du åker på semester, kan det bli svårt att komma billigt undan. Vissa krav kan man självklart ha, men det är svårt att få allt, särskild om man är lite känslig för pris.

Var flexibelKolla olika sökmotorer, se vad som finns inom din prisklass och gör det bästa utav det. Förtvivla sen inte om ditt drömresemål är för dyrt.

Bry dig inte om statistikStatistik och undersökningar är väl bra, särskilt för de som säljer och producerar resor. Men för dig som resenär spelar statistik en oerhört liten roll. När jag beställer en resa utgår jag från mina intressen, mina behov just nu.

Taxi-appar och lokalbussI större städer som Rom och London finns en uppsjö av olika alternativ för hur man tar sig från flygplatsen. Ta fem minuter framför datorn för att kolla upp, det kan spara dig många kronor.

Skippa det incheckade bagagetKöper du enbart flygstol hos charterbolagen eller åker reguljärt på billigaste biljetten ingår oftast inte bagage. Fast om du är borta en vecka, behöver du egentligen mer än handbagaget?

pil
Fakta:

Namn: Johnny Normark FriskiläÅlder: 39Från: Narvik, NorgeBor: NorsborgYrke: Frilansande reseledare, hobbyfotograf och -skribent. Driver resebloggen johnnybajdzjan.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro