ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reseexpertens fem bästa tips inför långresan

Malin Hansson · 4 Nov 2016
Uppdaterad 21 Nov 2016
Packa inte för mycket inför långresan!

Packa inte för mycket inför långresan! Foto: Alamy/IBL


En eller två veckor i värmen i all ära, men att vara borta i flera veckor ger dig tid att både se mer och verkligen slappna av – eller aktivera dig ordentligt om det är mer lockande. Resexperten Johanna Grahn guidar dig genom det viktigaste att tänka på när du planerar långresan – och när du väl är på plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Grahn, resekonsult på STA travel.
Johanna Grahn, resekonsult på STA travel.Foto: Privat

1. Vad ska man tänka på när man planerar och ska boka sin långresa?

– Välj inte för många destinationer på för kort tid! Jag tycker man kan välja 1-2 länder per månad beroende på hur mycket du vill se och göra i landet, hur lång tid det tar att färdas mellan varje ställe och hur lång tid man har på sig, förklarar Johanna Grahn, resekonsult på STA travel.

– Bokar du din resa på en resebyrå så har din reseexpert alltid koll på vad som måste bokas i förväg och vad man kan vänta med. Men reser du i högsäsong (som jul och nyår) är det absolut viktigt att boka boende i förhand. Även vissa aktiviteter, som att vandra Inkaleden i Peru, måste man boka ca 6 månader i förväg.

2. Var kollar man upp pappersarbetet som behöver fixas till de olika länderna?

– Ambassader är ett säkert ställe att vända sig om man är osäker på vilka visumregler som gäller för ett visst land, tipsar Johanna Grahn. De flesta har hemsidor med detaljerad information. Kom också ihåg att se över om du behöver en reseförsäkring.

3. Får man ta tjänstledigt från jobbet för att resa?

– Det är tyvärr ingen rättighet att få tjänstledigt för att resa men man kan såklart alltid fråga sin arbetsgivare.

4. Vad ska man tänka på när man packar inför långresor?

– Packa inte för mycket! Det slutar alltid med att man använder samma klänning och sandaler och så vill man inte göra sig av med något av sina favoritplagg - vilket resulterar i att du går runt och släpar på onödig vikt hela resan. Tänk på att man alltid vill shoppa lite på plats också!

5. Vad är viktigt att tänka på väl på plats – rent säkerhetsmässigt?

– Man kan alltid fråga på sitt hotell vilka områden som är säkra och osäkra. Sedan kommer man väldigt långt på sunt förnuft.

I guideböcker och via resebolag finns ofta information om exempelvis vilka bussbolag som är mer erkända och trygga att åka med.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro