ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Resenärer fastnar i vätskekontrollen

Stockholm TT · 11 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ungefär lika mycket slängs på Köpenhamns flygplats Kastrup. På Sturup och Landvetter handlar det om 400 respektive 500 kilo i veckan. -Det gick bäst i början. Då fick vi mycket hjälp av medierna, säger Lars Söfgren, säkerhetschef på Sturup. Affärsresenärerna har snabbt lärt sig, medan charterresenärer som inte flyger lika ofta har störst problem.

Reglerna infördes i november förra året. Flaskor, burkar och andra vätskebehållare får inte följa med i handbagaget om de rymmer mer än en deciliter. "Lite besvärligt" Mika Sörvik är en av alla som stoppas i säkerhetskontrollen på Sturup när TT är där. Hon ska till Dublin och vill inte checka in sitt bagage. I stället stoppar hon alla toalettartiklar i de enliters-påsar som flygplatsen bjuder på. Men varje resenär får bara ta med sig en påse, så hon får vända tillbaka, slänga en del, packa om resten och ställa sig att köa igen. -I det stora hela kanske det här behövs, men för mig känns det lite onödigt, lite besvärligt kanske, säger hon. Även på Arlanda gick det bäst i början.

Merparten av de 30 ton som tas omhand i säkerhetskontrollen varje månad är vatten- och läskflaskor, som går till förbränning och blir fjärrvärme i Uppsala. Men på Arlanda stoppas också resenärer med taxfree-produkter som de köpt på flygplatser utanför EU. Om de ska vidare med annat flyg får de lämna parfymer och spritflaskor ifrån sig, eller checka in flaskorna som bagage. -Då gäller det att emballera vätskan väl. Om en rödvinsflaska går sönder i bagagehanteringen och andras bagage sölas ner, blir du som resenär skadeståndsskyldig, understryker Arlandas presschef Niclas Härenstam. Missförstånd En del väljer att i stället slänga sina taxfree-varor, som sedan förstörs i en destruktionsanläggning. -Resenärerna blir besvikna och ibland uppstår rena missförstånd eftersom reglerna kan upplevas som snåriga, säger Härenstam. På Landvetter tycker flygplatsledningen däremot att resenärerna har blivit duktigare på att följa reglerna under våren. Och det kommer säkert fler förändringar framöver, tror informationschef Annika Coltén.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro