ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Resenärer uppmanades lämna tbanestation: "Insatsstyrkan på väg"

Åsa Larsson · 12 Apr 2016
Uppdaterad 12 Apr 2016
Utropet gjordes på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Utropet gjordes på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Henrik Montgomery/TT


Tunnelbaneresenärer i Stockholm fick veta att nationella insatsstyrkan var på väg på tisdagseftermiddagen, men det var falsk information.

klar

Artikellänk är kopierad

Resenärer som passerade tunnelbanestationen Rådmansgatan i Stockholm kunde i eftermiddags höra ett utrop i högtalarsystemet: "Alla resenärer ska avlägsna sig. Nationella insatsstyrkan är på väg."

Men polisen har inte hört talas om att nationella insatsstyrkan skulle ha någon uttryckning.

– När vi använder nationella insatsstyrkan så rör det sig om speciella händelser och jag har inga sådana av högre dignitet här, säger Albin Näverberg på länskommunikationscentralen.

Men skulle ni känna till vad de gör?

– Ja, absolut, om det händer så här centralt och man uppmanar folk att lämna och så vidare så skulle vi definitivt veta det.  

Inte heller SL eller MTR, företagen som är ansvariga för Stockholms tunnelbana, kände på eftermiddagen till vad som skett.

Enligt en förbipasserande resenär så ska en spärrvakt ha sagt att det pågick ett slagsmål i biljetthallen "som bröts av utropet". Enligt MTR så är det ännu oklart vad som föranlett utropet, men det rör sig om en anställd som på eget bevåg gjort utropet.

– Det kan ha varit ett slagsmål eller en form av grövre plankning, säger Erika Wegener på MTR:s pressjour.

Får man göra så, Albin Näverberg på polisen?

– Om man tror att någon annan befinner sig i en nödsituation och man försöker avbryta någonting, så får man göra saker som kanske i normalfallet skulle vara straffbart. Så det kan omfattas av det som är tillåtet enligt lagen om nödvärn.

MTR ska nu ha en dialog med den anställde och försöka ta reda på vad som hänt.

– Det går stick i stäv med alla riktlinjer och vi vill så klart gå ut med korrekt information till våra resenärer, säger Erika Wegener på MTR.

Finns det inte väktare att tillkalla?

– Jo, det gör det och du kan även som resenär komma i kontakt med dem på nödnumret 0201202525, säger Wegener.

Hon påpekar dock att om det rör sig om ett pågående slagsmål eller brott så ska man i stället tillkalla polis på 112 eller 114 14.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro