ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Resetips: Nio sagolika tågresor genom Europa

Gustaf Larsson · 20 Aug 2018
Uppdaterad 20 Aug 2018

Foto: Getty images


I Harry Potters fotspår, genom norska fjordar eller en berg- och dalbana genom Pyrenéerna. Tågresorna genom Europa är många, men dessa nio kanske är de allra finaste.

klar

Artikellänk är kopierad

Res likt Potter

Tågsträckan mellan Mallaig och Fort William på den skotska västkusten är filmisk. Det var nämligen här som Harry Potter och hans vänner for fram på väg till trolleriskolan Hogworts i ”Harry Potter och hemlighetens kammare”. Utöver det är den två och en halv timme långa resan även filmiskt vacker, som det så fint heter. Att man åker i ett klassisk ånglok gör inte saken sämre.

Var: Fort William – Mallaig, Skottland

Norska fjordar av finaste sort

Det vimlar av tågsträckor i Norge, den ena vackrare än den andra. Men den subjektivt sett finaste sträckan är den mellan Myrdal och Flåm. Under en dryg timme kan man, tillsammans med en hel del amerikanska turister, färdas genom gröna landskap, berg och vackra fjordar. Väl framme i Flåm väljer många att hyra cyklar för att upptäcka mer av landskapet. Gör det du med!

Var: Myrdal – Flåm, Norge

Gula tåget i Pyrenéerna

Likt en berg- och dalbana, fast i betydligt mer stillsamt tempo, färdas Le train jaune upp och ner längs de franska järnvägarna. Tåget, även kallat det “gula tåget” eller “kanariefågeln”, byggdes redan 1910. På den tre timmar långa färden åker man bland annat igenom 19 tunnlar och förbi en vacker nationalpark, innan slutdestinationen Latour-de-Carol – på gränsen mot Spanien – nås.

Var: Villefranche-de-Conflent – Latour-de-Carol, Frankrike

Det gula tåget bjuder på en berg- och dalbana. Foto: Getty images
Det gula tåget bjuder på en berg- och dalbana. Foto: Getty images

Tripp ner till italienska Rivieran

En av Europas vackraste kustvägar, enligt många, är tågresan från Milano ner till Rivieran. Efter att tåget passerat Levanto åker man förbi ett flertal pittoreska byar och längs väldiga berg som sluttar ner i Medelhavet. På sträckan finns det flera resvägar att välja, så passa på att stanna till vid någon av byarna på vägen för en lunch, innan du hoppar på nästa.

Var: Milano – Genua – Rivieran

Glaciärexpress i alperna

Det finns mängder av fina tågresor att välja mellan i alperna. En av de lyxigare alternativen är den mellan Zermatt och St Moritz – så att stöta på en människa i det övre klasskiktet på tåget är därför inte ovanligt. Oavsett är slingan väldigt vacker i sin enkelhet. På vissa platser stannar tåget för uppehåll, så passa på att njuta av landskapet under ett stopp.

Var: Zermatt – St Moritz, Schweiz

Brittisk järnväg rostar aldrig  

Att färdas genom i Storbritannien blir aldrig tråkigt. Att dessutom göra det till tågs, på en järnväg som invigdes redan 1869, är som att vara i sagornas värld. Den kanske vackraste vägen av dem alla är Cambrian Coast Line. Från Shrewsbury färdas man förbi sandstränder, slott och forntida borgar. Till slut landar man i Aberystwyth där man kan frossa i fisk av alla dess slag.

Var: Shrewsbury – Aberystwyth/Pwllheli, Wales

Glaciärexpress genom Alperna. Foto: Getty images
Glaciärexpress genom Alperna. Foto: Getty images

Svensk järnväg till grannland

När man pratar tåg i Sverige landar diskussionen ofta i inställda avgångar eller vagnar som orsakar skogsbränder. Så kanske är fallet, men bortsett från det går det utmärkt att tågluffa sig igenom landet. En fin sträcka är den mellan Östersund och gränsstationen Storlien. På vägen finns det massvis med natur att beskåda – på såväl vintern som sommaren.

Var: Östersund – Storlien, Sverige

Världskänd strand vid ändstation

I drygt tio timmar kan man titta ut genom tågfönstret och se något av det vackraste som Spanien har att erbjuda i naturväg. Från Oviedo, där man bevittnar storslagna kalkstensberg – vidare mot Vigo, där världens vackraste strand ligger en båttur iväg. Åtminstone om du frågar The Guardian, som utsåg Playa Rodas till just det.

Var: Oviedo – Vigo, Spanien

Genom vingårdar mellan två länder

Apropå förtrollande landskap, här är ytterligare en resa genom alperna. Det är svårt att få nog nämligen. Genom vattenfall och vingårdar tar sig denna resa sin början i Schweiz för att sluta i Italien. Under den två timmar långa resan är naturen man åker igenom fullkomligt trollbindande. Missa för all del inte den vackra bergsjön Lago Maggiore när du väl är där.

Var: Locarno and Domodossola, Schweiz och Italien

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro