ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Resor: Här är fem museer som är roligare än Louvren

Gustaf Larsson · 24 Apr 2018
Uppdaterad 24 Apr 2018

Foto: Pressbild / Getty


Vid de flesta museer världen över står fotografier, målningar och annan, enligt vissa simpel, konst i fokus. Men det finns subkulturer även inom museivärlden. Så håll i dig, Louvren, här är fem museer du inte rår på.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Avokadofest i San Diego

The Cado på Liberty Station, Roosevelt Road, San Diego

Ta skydd, snart kommer era Instagramflöden till bredden att bestå av avokadobilder, till skillnad från nu när de till bredden består av avokadobilder. I juni öppnar nämligen ett popup-museum som kommer att få influencers världen över att vallfärda till San Diego. Det uttalade syftet är enligt Kaliforniens avokado-lobby att ”hylla Kaliforniens favoritfrukt”, men en cyniker kan lätt tänka att syftet snarare är att rida på den rådande avokadotsunamin och locka hela Generation Z till sig.

Popup-museet är uppbyggt av 16 containrar där besökarna kan få möjlighet att känna på hur det är att de facto vara en avokado. Bland annat kan man genom en promenad uppleva hur det är att gå från omogen till mogen. Förhoppningsvis inte genom löpande-bandet-terapi, men vad vet vi.

Gå från omogen till mogen på The Cado-museet. Foto: Pressbild
Gå från omogen till mogen på The Cado-museet. Foto: Pressbild

2. Nakenbesökare välkomnas till Paris

Palais de Tokyo, 3 Avenue du Président Wilson i Paris

Den 5 maj öppnar konstmuseet Palais de Tokyo i Paris upp sina nakna famnar och välkomnar avklädda besökare till sig. Konceptet är enkelt; gå in gratis och upplev konst så länge du lämnar kläderna utanför. Dagen efter kommer museet att öppna dörrarna för en mer påklädd allmänhet, men innan dess har rörelsen Paris Naturist Association alltså sett till att deras anhängare ska få nakenstrosa sig till lite kulturellt kapital.

Nudiströrelsen i Frankrike är enorm med närmare 2.5 miljoner praktiserande naturalister. Det stora intresset har lett till att en nudistrestaurang öppnade i Paris så sent som 2017, och samma år öppnade även stadens första klädesfria zon – en naturalistpark mitt i Paris.

Museets egna illustration över hur det kan se ut när de lockar nakenbesökare till sig. Foto: Pressbild
Museets egna illustration över hur det kan se ut när de lockar nakenbesökare till sig. Foto: Pressbild

3. Ramennudelns historia i JapanCup noodles museum, Masumicho i Osaka

Det råder en ramen-inflation i Sverige just nu. I vartenda gathörn kan du numera hitta nudlar och kött som är blötlagda i en fond. Vill man upptäcka historien bakom en betydande del av Japans matkultur är det Osaka man ska besöka.

Museet är en hyllning till rättens uppfinnare, den numera bortgångna Momofuku Ando. Efter ett år av experimenterande på sin bakgård släppte han 1958 den bomb för matvärlden som 60 år senare skulle få ”Chefs table”-producenterna att brista ut i ett glädjevrål som hörs hela vägen till Osaka.

Huvudattraktionen är ”The birth of chicken ramen”, en rekonstruktion av platsen där Momofuku Ando stod och rörde i sina grytor när rätten kom till honom. På museet kan man även besöka ett smakrum där limiterade smaker av rätten serveras, samt designa sin egen lilla nudelskål.

Fly nudelinflationen i Sverige och bege dig till Osaka för att uppleva… Nudlar. Foto: Getty
Fly nudelinflationen i Sverige och bege dig till Osaka för att uppleva… Nudlar. Foto: Getty

4. Tortyr i HollandTorture Museum Amsterdam, Singel 449, Amsterdam

Om ett Instagramflöde fullt av avokadofrukostar är jobbigt enligt somliga går det knappast att likställa med den tortyr som häxor, tjuvar och annat löst folk utsattes för i Europa under medeltiden. Det har tortyrmuseet i Amsterdam tagit fasta på och ger besökarna en tillbakablick till hur tortyrmetoderna såg ut på den tiden.

Det var inte att tala om ”tusen nålar”, eller en ”Avgå xx”-grupp i sociala medier inte, detta var på riktigt. Det var huvudkrossar, spikbeklädda stolar och – inte att förglömma – den så kallade Judasstolen. På den konformade träklossen fick den straffade sätta sig tills tortyrredskapet hade trängt in genom kroppen. Aj.

Inglasade penisar på Island. Foto: Wikimedia
Inglasade penisar på Island. Foto: Wikimedia

5. Fallos-fest på Island

Icelandic Phallological Museum, Laugavegur 116, Reykjavík på Island

På Island har några entusiaster valt att dedikera ett helt museum åt det manliga könsorganet. Det handlar, enligt grundarna, inte om porr, utan bara om en undervisning i hur en fallos kan uppenbara sig på olika varelser. De säger själva att tack vare deras museum är det ”äntligen möjligt för privatpersoner att genomföra en seriös studie på fallologins område”.

Runt 270 organ i storleksordningen hamster (två millimeter) till val (1,7 meter) går att hitta på museet. Förutom alla djurpenisar var det en 95-årig isländsk man som 2011 donerade sitt organ till museet. Dess grundare Sigurður Hjartarson skriver själv på hemsidan att intresset föddes när han kom över en torkad tjurpenis 1974.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro