ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Restaurangägare gjorde parodi på mörkhyade diskare: Uppenbart rasistiskt”

Linnea Bergman · 7 Mar 2017
Uppdaterad 7 Mar 2017

Mitt under en restauranggala visades en video där en av ägarna hade målat sin hy mörkare och gjorde parodi på de mörkhyade diskarna. "Jag blev helt chockad. Det var så uppenbart rasistiskt", säger Klara Knapp, en av de anställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen hölls en personalfest för personer som jobbar inom Bockholmengruppen, som äger ett tiotal restauranger i Stockholm, bland annat le Rouge, Nytorget 6 och Djurgårdsbrunn.

Kvällen började festligt. Priser delades ut inom nio olika kategorier som ”årets kock” och ”årets servitör”. För alla kategorier visades namn och foton upp på de nominerande. Tills galan kom fram till den sista priskategorin, ”årets diskare”.

Enligt Klara Knapp, som själv jobbar deltid på restaurang Nytorget 6, presenterades den kategorin istället med en video med en av Bockholmengruppens delägare, kocken Mathias Pihlblad. På videon syns Mathias Pihlblad, endast är klädd i ett blått förkläde på överkroppen. Han har rödmålade, stora läppar och har även målat sig mörkare i ansiktet och på kroppen. Klara Knapp, som själv jobbar deltid på restaurang Nytorget 6, blev upprörd.

– Jag hörde ingenting av vad han sa. Jag blev bara chockad och försökte få fram min mobil så snart som möjligt, säger hon.

Klara Knapp hann själv filma ungefär halva videon där delägaren Mathias Pihlblad klätt ut sig och gjorde en nidbild av en rasifierad person.

– Videon var så uppenbart rasistiskt, säger Klara Knapp.

Enligt henne är flera av dem som jobbar i disken mörkhyade. Klara hann aldrig prata med någon av dem efter att filmen visades, men många andra som var på galan var precis som henne upprörda efteråt.

– Folk var arga. Det var ofräscht och oskönt gjort, säger hon.

Delägaren Mathis Pihlblad skriver i ett mejl till Metro att Bockholmengruppen vill be om ursäkt för videon eftersom medarbetare uppfattat den rasistisk.

”Vi ber om ursäkt för detta och vill också beklaga att inslaget fått en utformning som kan uppfattas på detta sätt”, skriver han bland annat i mejlet.

Han uppger även att Bockenholmengruppen är måna om den mångfald de har, och att de tror att mångfalden gör dem bättre. Diskarna är enligt honom en viktig grupp.

”Vi behandlar dem på samma sätt som andra medarbetare, både vad gäller inkludering och avtalsvillkor”, hävdar han.

Men Klara Knapp tycker inte att det var den bilden som förmedlades under måndagens fest.

– En kille sa upp sig på studs, och jag ska också säga upp mig nu. Jag tänker inte jobba på det där skitstället längre, säger hon.

I ett inlägg på Facebook uppmanar hon nu folk att bojkotta Bockholmengruppens restauranger.

Klara Knapp har inte tidigare märkt av några liknande tendenser på sin arbetsplats på restaurangen eller hos Mathias Pihlblad som figurerar i videon. Men hon tycker att det finns strukturella problem som hela branschen måste jobba mer med.

–  Det finns en både rasistisk och sexistisk jargong i restaurangbranschen, säger hon.

Klara Knapp reagerade starkt när blackface-videon visades på jobbgalan.
Klara Knapp reagerade starkt när blackface-videon visades på jobbgalan.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro