ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Restaurangbranschen hungrar efter utbildade kockar

Metro · 31 Jul 2017
Uppdaterad 21 Aug 2017

Vill du vara garanterad jobb när du pluggat klart ska du utbilda dig till kock. Martin Jaller går en komvuxutbildning för att bli kock – och har redan efter kort tid blivit erbjuden provjobb.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige saknas i dag mer än 5 000 kockar så risken att du som utbildar dig till kock kommer att gå arbetslös efter examen är med andra ord minimal. Att branschen hungrar efter utbildad personal är något som Martin Jaller märkt av. Han har nyligen börjat en komvuxutbildning till kock via Lernia:

– Jag har redan fått erbjudande om provjobb, trots att jag bara har gått en tredjedel av utbildningen, säger Martin Jaller.

Som kock kan du jobba på restaurang, i storkök, starta eget eller arbeta med catering.
Som kock kan du jobba på restaurang, i storkök, starta eget eller arbeta med catering.

I utbildningen varvas teori med praktiska moment och eleverna kommer vara ute på praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande, i cirka 15 veckor. Det är ett bra tillfälle att lära sig yrket i praktiken hos någon av Lernias samarbetspartners – som mycket väl kan bli en framtida arbetsgivare för praktikanterna.

En fördom om kockyrket är att det innebär obekväma arbetstider – men vad många inte vet är att kockyrket ger dig stora möjligheter på arbetsmarknaden. Som kock kan du jobba på restaurang, i storkök, starta eget eller arbeta med catering. Möjligheterna är oändliga. Dessutom ger Lernias kockutbildning eleverna grundkunskaper inom servering och det kalla köket, vilket ger ytterligare arbetsmöjligheter inom branschen. När examen är i hamn finns det möjlighet att jobba som köksbiträde, cafébiträde eller kallskänka, för att nämna några roller.

Jennie Henriksson, lärare på utbildningen, brukar framhålla de goda jobbmöjligheterna för sina elever.

– Som arbetstagare handlar det om att söka dig till arbetsplatser med arbetstider som passar just dig.

Martin Jaller, som sedan barnsben haft mat och matlagning som stora intressen, har alltid fascinerats av kockyrket och restaurangbranschen. Han är glad att han tog steget att utbilda sig till kock.

– Tack vare utbildningen har jag börjat förstå vikten av textur och balans i våra smaklökar. Även chansen att få lära sig alla yrkeshemligheter, tekniker och hur ett professionellt kök skiljer sig från ett hemmakök, inte minst i arbetssätt, säger han.

Kockbranschen utvecklas ständigt och Jennie Henriksson lär sina elever vikten av att behålla sin hunger.

– Det viktigaste är att alltid vara ödmjuk, blir du kaxig så slutar du att lära dig och då utvecklas du inte. Du måste hela tiden bevisa din kunskap och inte slappna av och bli för bekväm, säger hon.

När du tagit examen väntar en lukrativ arbetsmarknad med många jobbalternativ i restaurangbranschen.
När du tagit examen väntar en lukrativ arbetsmarknad med många jobbalternativ i restaurangbranschen.

Men att branschen, av vissa, anses vara tuff är ingenting som oroar Martin Jaller.

– Det är aldrig rakt igenom lätt att kliva in i en ny bransch, men med respekt och ett öppet sinne kommer du långt.

pil
Utbilda dig till kock genom Lernias komvuxutbildning

• Lernias kockutbildning är 60 veckor lång, varav 15 veckor består av praktik. De övriga veckorna fylls av inspirerande gästföreläsningar och intressanta studiebesök

• Kockutbildningen vänder sig till dig som tycker om mat, trivs i en serviceinriktad miljö med varierande arbetsuppgifter och vill ta del av intressanta studiebesök, lyssna på spännande föreläsningar och använda Electrolux välutrustade framtidskök.• När du tagit examen väntar en lukrativ arbetsmarknad med många jobbalternativ i restaurangbranschen.

• Det kostar inget att gå en vuxenutbildning och du kan söka studiemedel via CSN.• Du som söker ska vara minst 20 år, eller fylla 20 år samma år som utbildningen startar och ha gått ut grundskolan eller motsvarande.• Här kan du se när nästa utbildning startar och säkra din plats!• Lernia.se erbjuder en säker väg till jobb, moderna metoder och flexibla arbetstider och har nära samarbete med företag och branschorganisationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro