ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Retorikexperten: Så här vinner du en diskussion

· 19 Feb 2016
Uppdaterad 19 Feb 2016
Retorikexperten Camilla Erikssons bästa tips är att vara förberedd inför en diskussion. Och se till att väcka känslor i din argumentation.

Retorikexperten Camilla Erikssons bästa tips är att vara förberedd inför en diskussion. Och se till att väcka känslor i din argumentation. Foto: Alamy


Vid löneförhandling, debatt i riksdagen eller när du ska diskutera om kakor faktiskt är okej på en tisdag: Retorik fungerar samma i både vardagssituationer tillika beslut om landets framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

– Att vara förberedd är centralt. Formulera och tänk först, det kommer göra budskapet lättare att ta till sig för den som lyssnar, förklarar hon.

LÄS MER: 4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Alltså betyder det att ju mer förberedd man är desto säkrare kommer man vara på sina argument. Men om en diskussion uppkommer och man är oförberedd så finns även vissa små knep: den så kallade sjufrågors-metoden: Vad? Vem? Varför? När? Var? Hur? Med hjälp av vad? Besvaras alla de sju frågorna är argumentet så vattentätt det kan bli, och en comeback från motståndaren i diskussionen blir svår.

Något som också är effektivt för att få människor att lyssna på ens tes är att skapa så kallade mönster i språket, att låta den som lyssnar hitta "lösningen" helt själv efter lite guidning.

– Hjärnan gillar mönster, och helst inte ett färdigutvecklat sådant. För att låta dig påverkas vill du gärna vara medproducent till budskapet, helt enkelt få komma på det själv, förklarar Camilla

►LÄS MER: Så blir du proffs på att tala inför folk

Härskartekniken vill Camilla däremot höja ett varningens finger för. Enligt henne är det bara elakt att ställa stora frågor som man vet att den andra parten inte kommer kunna svara på.

– Man vinner ingenting på att slåss tillbaka. Det är bättre att neutralisera motståndaren och på så sätt ta udden av hens argument.

Det sista tipset som Camilla kan ge är att försöka väcka känslor. Att få folk att fnittra kan utlösa hormonet dopamin och publiken kommer ihåg vad du säger. Likaså kan ilska eller empati göra dig och ditt budskap lättare att komma ihåg.

– Forskning säger att du har alltifrån sju sekunder upp till minuten på dig att bli gillad av din publik; se till att de första ögonblicken räknas.

►LÄS MER: Det finns ett mönster – så vinner du i sten, sax, påse

Camilla Eriksson, retorikexpert.
Camilla Eriksson, retorikexpert.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro