ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RFSL i ny rapport: SD har sämst hbtq-politik

Sofia Clason · 3 Aug 2018
Uppdaterad 6 Aug 2018
I årets mätning överensstämmer SD med RFSL till 19,2  procent.

I årets mätning överensstämmer SD med RFSL till 19,2 procent. Foto: IBL, Wikimedia commons


Sverigedemokraterna är sämst på hbtq-frågor, enligt en ny rapport från RFSL. Närmast RFSL:s åsikter hamnar istället partiet Feministiskt initiativ. "SD har ju inte ens mänskliga rättigheter på agendan", säger Gita Nabavi, partiledare för Fi.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporten som släpptes under fredagsförmiddagen har kartlagt partiernas och riksdagskandidaternas hbtq-politik under mandatperioden, samt hur de svarar i tolv utvalda hbtq-frågor som anses vara viktiga enligt RFSL.

Där lyfts Sverigedemokraterna som partiet med mest negativ syn på hbtq-frågor.

”Tydligt tagit ställning mot”

Av samtliga som svarade, var det flest kandidater från SD som svarade nej på frågorna. Totalt överensstämmer partiet till 19,2 procent med RFSL:s åsikter, jämfört med 17.5 procent vid den förra mandatperioden.

”SD:s riksdagskandidater visar därmed att de tydligt tagit ställning mot en hel del av de hbtq-frågor enkäten berör”, går det att läsa i rapporten.

Som näst längst ifrån RFSL hamnar Kristdemokraterna med 26,3 procent överensstämmelse.

FI bäst på hbtq-frågor

Enligt rapporten är det istället Feministiskt initiativs riksdagskandidater som ligger närmst RFSL:s åsikter om hbtq-politiken. Andraplatsen gick till Miljöpartiet, med 88,6 procents överensstämmelse.

I årets mätning överensstämmer partiet med RFSL till 91.2 procent, jämfört med 87,6 procent vid förra mandatperioden. Fi är även det enda partiet där samtliga som tillfrågades om att svara på enkäten deltog i undersökningen.

– Det känns inte så oväntat. De är så klart våra hjärtefrågor, säger Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ och fortsätter:

– Vi utgår från alla människors rättigheter när vi bygger upp vår politik. Vi har våra rötter i hbtq-rörelsen, i kvinnorörelsen, i fredsrörelsen, i miljörörelsen och i den antirasistiska rörelsen. Det är därifrån vi hämtar våra politiska förslag som vi driver.

Flera minskar sedan förra mätningen

Flera partier hamnar längre ifrån RFSL:s åsikter i den nuvarande mandatperiodens rapport jämfört med den förra mellan 2010 till 2014. Men samtliga partier förutom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har åsikter som stämmer överens med RFSL till minst 49 procent.

– SD har ju inte ens mänskliga rättigheter på agendan. Så jag är inte jätteförvånad, säger Gita Nabavi om SD:s resultat.

Metro har sökt Sverigedemokraterna men har inte fått svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro