ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RFSU: 4 anledningar till varför lagen mot sexköp inte funkar

Emma Kirkhoff · 2 Feb 2015
Uppdaterad 2 Feb 2015
RFSU menar att sexköpslagen förvärrat situationen för kvinnor och män som väljer att sälja sex.

RFSU menar att sexköpslagen förvärrat situationen för kvinnor och män som väljer att sälja sex. Foto: Tomas Oneborg/TT 


Det finns inte tillräckliga bevis för att lagen som förbjuder köp av sex verkligen fungerar. Det slår RFSU fast i en ny kartläggning om sexköpslagens konsekvenser.

klar

Artikellänk är kopierad

Förbudet mot att köpa sex i Sverige infördes 1999, framförallt med syftet att antalet sexköp i landet skulle minska.

En statlig utredning från 2010 kom fram till att lagen hade haft positivt effekt och att prostitutionen i Sverige hade minskat. RFSU har länge varit kritiska till den utredningen och beställde därför en egen oberoende kartläggning från Malmö högskola.

Kartläggningen är nu klar och RFSU slår därmed fast att den statliga utredningen hade fel: det finns inte tillräckliga bevis för att lagen faktiskt fungerar.

RFSU har flera argument för det:

► Det går inte att lita på siffrorna som säger att antalet sexköp har minskat. Eftersom det har blivit kriminellt att köpa sex har incitamentet att ljuga i undersökningar också blivit större.

► Lagen kom samtidigt som internet. Sexhandeln har flyttat från gatan till andra mer insynsskyddade platser och därför är det svårt att jämföra dagens statistik med den innan 1999.

► Lagen skulle förändra attityder mot dem som köper sex. Men enligt den nya kartläggningen har attityderna mot dem som säljer sex – och som alltså inte begår något brott – också försämrats. Det innebär att en redan utsatt grupp människor stigmatiseras ytterligare. 

► När det blev olagligt att köpa sex minskade också tryggheten för dem som säljer sex. Säljaren har nu mindre kontroll över handeln, som numer ofta sker hemma hos kunden eller på hotell i stället för hemma hos säljaren.

Trots alla negativa aspekter som RFSU ser av sexköpslagen, anser man också att den har fört med sig en förbättring.

– Vissa som säljer sex ser lagen som en trygghet. Men de som säljer sex är i en mer utsatt situation nu än tidigare och det innebär att vi måste fundera på om lagen är värt det eller inte, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, till metro.se.

Men hon går inte så långt som att säga att lagen bör rivas upp.

– Nej, men vi ställer oss frågan om man bör se över lagen. Vi vill att man ska våga se till alla konsekvenser som lagen har haft. Man måste jobba mycket mer med attitydförändringar hos den gruppen människor som köper sex, och så vill vi ha fler sociala insatser för dem som säljer sex, säger Kristina Ljungros.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro