ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RFSU: "Alla ensamkommande bör få sexualundervisning"

Hugo Ewald · 17 Jan 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017
Maria Andersson och Kristina Ljungros

Maria Andersson och Kristina Ljungros Foto: Pressbild


Alla ensamkommande flyktingbarn bör få sex och samlevnadsundervisning eftersom en stor del "kommer från samhällen med normer kring kön och sexualitet som på många sätt skiljer sig från det svenska majoritetssamhällets". Det menar RFSU i en debattartikel.

klar

Artikellänk är kopierad

I kölvattnet av händelserna i Köln där ett flertal kvinnor rapporterat att de utsatts för sexuella övergrepp under nyårsnatten har en stor diskussion utmynnat i både Tyskland och Sverige om huruvida flyktingar som kommer till Europa inte delar de värderingar om sex och samlevnad som är dominerande i delar av Europa. Debatten har bland annat handlat om huruvida det går koppla ihop etnicitet och sexuella övergrepp.

► LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäkterSom en reaktion på diskussionen gick RFSU under söndagen ut med en debattartikel på Svd debatt där de menar att att alla ensamkommande flyktingbarn bör utbildas i frågor som rör sex och samlevnad. Enligt organisationen kommer många ensamkommande flyktingpojkar från samhällen där normer om sexualitet skiljer sig åt från den som dominerar i Sverige.

”Behovet av kunskap om alltifrån könssjukdomar och kondomer till aborträtt, jämställdhet, lagstiftning och hbtq-rättigheter är akut. Genom vårt arbete på hem för ensamkommande barn och inom språkintroduktion vet vi att detta efterfrågas”, skriver Kristina Ljungros och Maria Andersson som är förbundsordförande respektive generalsekreterare för organisationen.

Det RFSU i grunden vill är att Språkintroduktionen på gymnasiet ska ta upp sex- och samlevnadsfrågor i enighet med läroplanen, att boenden för ensamkommande måste ha kompetens att möta större kunskapsbehov kring sexuell hälsa och rättigheter samt att kunskap om sexuella rättigheter måste finnas i alla led i flyktingmottagandet.

► LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för våldtäktslandet Sverige”Sex och samlevnadsundervisning som bygger på en genusmedveten och normkritisk bas har visat sig vara en nyckelfaktor för att inte bara stärka ungas hälsa utan också motverka könsbaserat våld. Det gäller för alla unga oavsett bakgrund. Det är en rättighet och en möjlighet Sverige inte får försumma”, skriver Kristina Ljungros och Maria Andersson.

Under 2014 anmäldes 20 300 sexualbrott. 6 700 av dessa rubricerades som våldtäkt. Enligt Brå uppger 1,8 procent av alla kvinnor att de blivit utsatta för sexualbrott och 0,3 procent av alla män.

► LÄS MER: Därför anmäldes fler våldtäkter förra året

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro