ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RFSU: Så jobbar vi för att förebygga övergrepp på festivaler

Ana Udovic · 14 Jul 2018
Uppdaterad 14 Jul 2018
Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU.

Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU. Foto: RFSU/Unsplash


För ett par år sedan uppmärksammades att sexbrott skedde under musikfestivaler. Redan innan dess arbetade festival-Sverige och flera aktörer för att minska antalet sexbrott på sommarens evenemang. Så, vad är det egentligen som gör skillnad – hur får vi trygga festivaler? Och vad kan du som åskådare göra om du ser något som känns fel?

klar

Artikellänk är kopierad

Bör besökare på sommarens festivaler vara oroliga för att utsättas för sexbrott? Nej , det är inte en mer otrygg plats än andra, tvärtom faktiskt. Statistiken från Brottsförebyggande rådet visar att sexbrott är vanliga på ”allmän plats” (51 procent, då ofta ofredande), men många sker på skolan eller arbetsplatsen (17 procent) eller i hemmet (19 procent). Enligt Polisen kan enbart 2% av brotten knytas till festivaler.

– Sexbrott är ett stort samhällsproblem som egentligen inte är störst just på festivaler eller klubbar men vi vill vara en del av förändringsarbetet och behöver trots det se till att färre övergrepp sker i samband med livemusik. Det finns inga snabba lösningar på problemet. Därför måste vi arbeta långsiktigt, med normer och värderingar och kunskap, säger Joppe Pihlgren som är verksamhetsledare för Svensk Live, den svenska livemusikens röst som har 200 medlemmar.

Festivaler kan påverka i rätt riktning

Svensk Live samarbetar med RFSU, länsstyrelserna och polisen för att förebygga sexbrott på festivaler.

Positivt med festivaler är att man vet att evenemang kan användas för att påverka människors beteenden i en bra riktning. I en avhandling från Göteborgs universitet angående Way out Wests budskap om de positiva miljöeffekterna av att äta vegetariskt såg man att 15 procent av besökarna påverkades till en minskad köttkonsumtion. Det skulle kunna fungera även inom jämställdhet, men frågan är hur vi förändrar attityder som minskar sexbrott? Kunskapen är en viktig del, och RFSU har tillsammans med polisen arbetat fram digitala utbildningar för volontärer, anställda på klubbar och festivaler samt för de unga själva.

– Mycket handlar om samtal om kommunikation om sex och samspel, en gemensam samverkansplan och att fler aktivt tar ställning för att skapa tryggare platser -både bland arrangörer och besökare, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

I utbildningen ingår filmer med kniviga situationer där ett övergrepp kan vara på väg att begås, där det är viktigt att ingripa. Efteråt diskuteras vad en åskådare kan göra för att hindra.

– Alla behöver lära sig mer om är hur vi blir aktiva åskådare, och ta ställning – alltså bättre på att läsa av situationer, våga och vilja gå in, säger Pelle Ullholm.

Den utsatte ska inte göra allt ensam

Hittills har 2000 personer landet över nåtts av olika utbildningsinsatser.

– Kunskap ger fler vakna ögon och öron säger Pelle Ullholm.

En besökare som till exempel ser hur en man, för det är nästan alltid en man, tafsar en tjej på rumpan kan säga till en ordningsvakt som säger till polisen som i sin tur kan prata med både vittnet och offret så att ofredandet kan gå till åtal.

– Om fler hjälps åt, både vill och vågar, så slipper den utsatte göra allt själv. Det stavas empati, säger Pelle Ullholm.

Källor: Göteborgs universitet, RFSU.

pil
RFSU: 6 tips på hur du kan ingripa vid misstänkt sexbrott

• Reflektera i förväg. Innan ens situationen uppstått, fundera på vad du skulle göra om du blev vittne till ett övergrepp.

• Hjälp den utsatte. Att hjältemodigt gå och slå ner den misstänkte förövaren är ingen bra strategi eftersom få känner att de har den styrkan. Därför är det smartare att hjälpa den utsatte, visa sig omtänksam mot den.

• Använd en oväntad strategi. Genom att förvirra den misstänkte förövaren och avleda intresset, börja tjata om något helt annat, som till exempel ”bodde inte vi grannar förut?” kan fungera bättre än en konfrontation.

• Hitta en allierad, för att stärka dig mentalt. Men observera: bara för att ni är fler garanterar det inte att den andra gör något – du måste bestämma dig för att gå in själv. (Forskning visar att om 10 personer bevittnar ett brott är risken att alla tror någon av de andra snart kommer att gripa in.)

• Ett litet initiativ kan väcka fler. Om situationen känns obekväm eller hotfull, gör ändå något litet som gör att fler vaknar till och upptäcker det som sker.

• Det är aldrig försent. Kanske såg du att något hände men förstod inte allvaret förrän efteråt. Kom ihåg att det aldrig är försent att stötta den utsatte om du vet vem det är – det är viktigt att bli bekräftad i efterhand.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro