ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ribban: En vacker matsal med skön utsikt

ERIK EJE ALMQVIST · 16 Jan 2015
Uppdaterad 7 Dec 2016
Matsalen på Ribergsborgs Kallbadhus är en av Malmös vackraste, enligt Metros krogskribent.

Matsalen på Ribergsborgs Kallbadhus är en av Malmös vackraste, enligt Metros krogskribent. Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

3 av 5.Ribersborgs kallbadhusLimhamnsvägen, brygga 1, Malmö. Bra sätt att börja året för den som lider av ekonomisk baksmälla.

På Ribersborgs kallbadhus är atmosfären och  badet större än matupplevelsen. Ett besök ­passar dock perfekt i bistra januaritider.

Bara den som är ekonomiskt oberoende eller som helt saknar vänner och familj kan gå oberörd genom decembers berusande konsumtionskarusell. Julens obligatoriska excesser, årets sista kvartalsräkningar, mellandagarnas lockande reafynd, nyårsfirandets champagnenotor… Årets sista månads bonanza av ekonomiska ansträngningar gör januari till pantbankernas och sms-låne-institutens månad.För den som i dessa tider lider av ekonomisk ångest, men ändå inte är beredd att göra hundraprocentigt avkall på livskvalitet, är ett besök på Ribersborg kallbadhus en passande lösning.För summan av en såld julklappshalsduk får man här både livsbejakande njutning och karaktärsdanande självspäkning. Bara promenaden längs den långa vindpinade bryggan till det ärggröna badhuset från 1898 får en att släppa tankarna på sina tömda bankkonton.Matsalen är en av Malmös vackraste. Tilltagen takhöjd, knarrande trägolv och stora spröjsade fönster mot havet. Som att kliva in i ett avsnitt av ”Boardwalk empire”, tv-serien som utspelar sig bland väl­ekiperade gangsters på Atlantic Citys strandpromenad under förbudstiden. I stället för korrupta poliser och varietéartister sitter här småbarnströtta kulturarbetare och livsbejakande tantgäng.

Maten är inte lika spännande. Menyn domineras av sallader, pajer och bakpotatis. Caesarsalladen serveras med ett gott filmjölksbröd, men saknar i övrigt skärpa och fräschör. Den panerade spättan med räkor, grillad sparris, bearnaise och hårt rostad klyftpotatis är en bättre investering för 145 kronor. Den tillhörande, oinspirerade salladen låtsas vi inte om.En måltid på Ribersborg ställer frågan om miljöns, och den så kallade upplevelsens, betydelse för en restaurang på sin spets. I klarspråk: maten är inte dålig, men ingen människa vid sunda vätskor skulle betala för den om den serverades i en vanlig, småtrist lokal. Det är atmosfären, och möjligheten att runda av måltiden med kallbad och bastu, som gör helheten härlig.Jag dricker upp mitt kaffe och letar reda på ett ledigt bås på bryggan där jag klär av mig. Efter en dusch och en kort sittning i bastun kastar jag mig i det kalla vattnet. Skinnet svider och skelettet värker, men så fort man kommit upp på bryggan börjar värmen och endorfinerna i bröstet sprida sig genom kroppen. Vem bryr sig om en tom plånbok så länge havet finns kvar? Det är svårt att tänka sig ett mer upplyftande – och billigt – sätt att börja året än att stå där naken i blåsten, och se Köpehamn lysa vid horisonten.

Missa inteBastu och havsbad för 65 kronor.

UndvikCaesarsallad.

PriserMackor: 49–159 kr.Mat: 89–149 kr.Bastu och bad: 65 kr.

ÖppetMåndag–tisdag, torsdag–fredag 10–19Onsdag 10–20Lördag–söndag 9–18

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro