ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ribbing: Det här ska du undvika på ett bröllop

· 24 Maj 2016
Uppdaterad 28 Mar 2017

Sommaren och alla dess bröllop väntar runt hörnet och därmed dyker en hel del frågor upp. Har du till exempel koll på vilka färger man ska undvika att ha på sig? Folkvettsexperten Magdalena Ribbing reder ut oklarheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing reder ut vad som gäller på bröllop.
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing reder ut vad som gäller på bröllop.Foto: IBL/Alamy/TT

Att man som gäst inte ska ha på sig helvitt på bröllop är allmänt känt. Men vilka andra regler gäller kring klädseln?

Magdalena Ribbing är folkvettsexpert på Dagens Nyheter, har en etikettspalt på dn.se och har just kommit ut med boken ”Ribbings Etikett”. Hon berättar att vitt inte är helt förbjudet om man bär det på rätt sätt.

– En vit överdel och exempelvis en röd kjol går utmärkt. Men bruden har ensamrätt på helvitt, säger hon.

►LÄS MER: Ribbing sätter ner foten: Ha aldrig shorts på stan

Röd är en färg som många tror är lite känslig att bära på bröllop, men det menar Magdalena Ribbing är löjligt.

– Att ha rött på bröllop går alldeles utmärkt. Det är många som inbillar sig att det inte passar, men det är löjligt och okunnigt säger jag. Många tror att om man har rött på sig så betyder det att man har haft ihop det med brudgummen. Det är så korkat att jag blir helt utmattad. Det är så dumt att tro på något så fånigt.

Svart är däremot en färg som man ska vara försiktig med att bära, åtminstone om man är kvinna.

– Kvinnor ska inte ha på sig helsvart eftersom det är den traditionella sorgmarkeringen. Om man bara har en festklänning och den är svart så kan man ha en jacka, ett brett skärp eller några stora tillbehör i en tydlig färg som utgör en tredjedel av den klänningen. Då ska det vara just en tydlig färg, inte beige eller vitt.

►LÄS MER: Vett och etikett: Så överlever du sommarfesten med jobbet

Hur är det om man som kvinna vill skippa klänningen eller kjolen och i stället bära byxor på bröllopet?

– Det är många som tycker det är olämpligt att kvinnor har på sig byxor och då tycker jag att man kan avstå från det. Annars går det bra med långbyxor på bröllop, till exempel sidenbyxor eller chiffongbyxor. Fina festbyxor går bra, inte vanliga långbyxor.

För att underlätta för gästerna kan brudparet vara mer specifika kring klädseln i sin inbjudan.

– Att skriva ”festlig klädsel” är meningslöst eftersom det inte hjälper någon. Det är ingen som vet om det betyder frack eller jeans.

Samtidigt berättar Magdalena Ribbing om en ny sed som hon hoppas ska upphöra så snabbt som möjligt.

– Under middagen, som kan vara väldigt lång, behöver ofta bruden eller brudgummen lämna bordet en kort stund. Så fort bruden går ut rusar då alla kvinnor fram till brudgummen och pussar honom. Och likadant om brudgummen går ut, då rusar männen till bruden. Detta är en bedrövlig och fånig ny sed som jag hoppas upphör väldigt fort. Den är tyvärr inte så ovanlig heller.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro