ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ribbing sätter ner foten: Ha aldrig shorts i stan

Anton Säll · 9 Maj 2016
Uppdaterad 22 Maj 2017
Längre än knä går bra. Kortare shorts är oförlåtligt, menar Ribbing.

Längre än knä går bra. Kortare shorts är oförlåtligt, menar Ribbing. Foto: Alamy/TT/montage


Korta shorts är ohygieniskt och respektlöst. Här sätter folkvettsexperten ner foten mot shorts i stadsmiljö.

klar

Artikellänk är kopierad

– Så här är det med shorts, börjar Magdalena Ribbing, DN:s folkvettsexpert.

Sedan pratar hon i tio minuter om ett av landets mest omdebatterade ämnen de senaste åren. Shortsdebatten.

Det får vara nog med korta shorts i stadsmiljö nu, menar Magdalena Ribbing.

– Många människor betraktar det som en mänsklig rättighet att få visa sina ben ända upp till skrevet. Enligt min och inte bara min uppfattning är det här ett missförstånd om vad som är mänskliga rättigheter.

– Shorts är utmärkt vid tillfällen då man vet att andra är intresserade av ens nakna hud.

►LÄS MER: Chefen förbjöd shorts – då tar männen kjol.

Sådana platser är enligt Magdalena Ribbing till exempel på stränder, hemma i trädgården eller ”vid fritidsevenemang”. Andra platser är inte lika lämpliga, menar hon.

Hon har fört den här debatten tidigare. Kritiken är högljudd.

– Du förstår vilket bråk det blir. Men det här är inte Svea rikes lag. Det är min synpunkt på att vissa tvingar på andra människor sin egen nakenhet. Jag måste få välja vems hud jag vill ha mot min egen. Det är MER i närheten av en mänsklig rättighet, att fritt få välja vem som ska beröra en.

Magdalena Ribbing är luttrad.

– Argumenten mot mig när jag säger sådant är ungefär så här: ”Kärringen fattar inte att det är så varmt att jag måste ha korta byxor och ett litet linne”. De förstår inte att små byxor och åtsittande linne är avsevärt mycket varmare än tunna, vida långbyxor och tunna, vida skjortor. Det är bara att titta på människor som växer upp i varma länder. Du ser ingen ökenvandrare i små kläder och lycralinnen. Det här skulle man kunna använda som argument, säger hon.

►LÄS MER: Herrgolfarna får träna i shorts.

Gränsen går vid knähöjd, menar Magdalena Ribbing. Det här är inte bara en stilfråga. Det handlar om hygieniska principer och vanligt folkvett, tycker hon.

– Naken överkropp eller pyttesmå shorts i matnärhet får man hålla till sitt eget kök. Det är ens egen sak. Bland andra människor är det däremot åt skogen. svettdropparna från en naken överkropp bland folk som rotar i grönsakerna är äckligt.

Metro Modes redaktör Martin Hansson håller med om att shorts inte är lämpligt i alla sammanhang.

– Jag delar till viss del Magdalenas åsikt och tycker inte det är 100 procent okej inne i stan. Om man ska ha på sig shorts inne i stan ska man välja ett par som slutar strax ovanför knäna.

Men det finns en sak som aldrig är okej, menar han.

– Det man absolut ska undvika är att ha bar överkropp och shorts. Det är jävligt ofräscht. Det spelar ingen roll hur mycket man har varit på gymmet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro