ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rickie, 30, firar jul utan alkohol: Jag tog mitt beslut väldigt tidigt”

Aron Andersson · 24 Dec 2016
Uppdaterad 24 Dec 2016
Jamie, Rickie, Ben och Alison firar sina jular utan alkohol, för att det ska vara barnens högtid: ”Det känns viktigt att kunna erbjuda barnen en dag som man verkligen dedikerar till dem”.

Jamie, Rickie, Ben och Alison firar sina jular utan alkohol, för att det ska vara barnens högtid: ”Det känns viktigt att kunna erbjuda barnen en dag som man verkligen dedikerar till dem”. Foto: Privat


För många förknippas julen lika mycket med mat som med starkvinsglögg, julöl och snaps. Men Rickie Ekdahl och hans familj väljer helt bort alkohol: Barnen ska få känna att det är deras dag”.

klar

Artikellänk är kopierad

När Rickie Ekdahl, 30, växte upp var vita jular sällsynta.

– Det dracks så mycket att det kunde vara dagligen eller varje helg. Julen var inget undantag, det var konstant. Fördelen med att det var samma känsla jämt var att julen fortfarande var något positivt. Som barn försökte jag greppa de positiva sakerna. ”Ja, mamma är onykter men jag får ändå paket och julkänslan”, så som jag upplevde julkänsla i alla fall.

LÄS MER: Farida, 26: Jag måste alltid försvara att jag inte dricker på julfesten

Han förstod ganska tidigt att hans barndom inte var som alla andras.

– Men efteråt när jag reflekterar över det så fann jag mig rätt så mycket i situationen. Jag var ganska bra på att hitta andra vuxna att vara med. Jag firade kanske inte varje jul hemma utan åkte till andra släktingar. Min storebror har varit det största stödet genom hela livet, och är det fortfarande.

Själv är Rickie nykterist, och har varit hela livet. Han idrottade mycket som ung och bestämde sig tidigt för att inte börja dricka. På julen avstår även hans sambo Alison alkohol, för barnen Ben och Jamies skull. Hon dricker väldigt sällan sedan paret träffades och ännu mindre sedan de fick barn.

– Det känns som en viktig grej att kunna erbjuda barnen en dag som man verkligen dedikerar till dem. Barnen ska få känna att det är deras dag med mycket värme, och riktig värme, inte värme för att man dricker, säger Rickie Ekdahl.

LÄS MER: Här är festen där alla dansar nyktra

Han berättar att de han pratar med tycker att det verkar vara en bra idé att fira jul utan alkohol, men att inte lika många nappar på idén själva. Att alkoholen är så ständigt närvarande i mångas liv tycker han är synd.

– När du ska ge bort en present och inte vet vad du ska ge så blir det ofta sprit. Eller om du gjort en bra grej på jobbet så får du en flaska whisky. Alkoholen går alltid före. Generellt sett så tror jag vi oftare kunde låta bli alkohol och dricka alkoholfria alternativ i stället.

LÄS MER: Här firar de en nykter student – och har skitkul

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro