ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rik på vård och politik

Janne Sundling · 13 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jan Emanuel Johansson blev känd när han segrade i "Expedition: Robinson" 2001. Därefter kom han in i riksdagen efter en personvalskampanj. Vid sidan om riksdagsuppdraget driver han ett privat behandlingshem i Norrtälje, som kritiserats av länsstyrelsen flera gånger.

Jan Emanuel Johansson blev känd när han segrade i "Expedition: Robinson" 2001. Därefter kom han in i riksdagen efter en personvalskampanj. Vid sidan om riksdagsuppdraget driver han ett privat behandlingshem i Norrtälje, som kritiserats av länsstyrelsen flera gånger. Foto: Scanpix


Riksdagsman Jan Emanuel Johanssons behandlingshem gick med 4,5 miljoner i vinst

klar

Artikellänk är kopierad

Jan Emanuelsgården i Estuna norr om Norrtällje.
Jan Emanuelsgården i Estuna norr om Norrtällje.

Jan Emanuel Johansson är (s)-riksdagsman och driver en mycket lönsam vård- och behandlingsverksamhet. I dag har hans företag en samlad vinst på 4,5 miljoner kronor. Samtidigt driver hans eget parti linjen att vård inte ska ge vinst. Jan Emanuel Johansson vann ”Expedition: Robinson” 2001. Året därpå blev han riksdagsman efter en personvalskampanj. 

DRIVER UNGDOMSHEM Jan Emanuelsgården i Norrtälje är ett så kallat HVB-hem, hem för vård och boende. Det har tillstånd att ta emot sex pojkar med psykosociala problem i åldern 16–21 år. Hans företag har även andra verksamheter, som halvvägsboende för personer i slutskedet av ett fängelsestraff. Verksamheten drivs av företaget Ungdomssatsningen Av Egen Kraft/ELU AB. Jan Emanuel Johansson är vd, och äger bolaget tillsammans med sin far Alf Ohlsson. Företaget, och systerbolaget Svensk samhällsutveckling AB, har i dag ett samlat eget kapital på 4,5 miljoner, huvuddelen placerade i aktier.

STOLT ÖVER PENGARNA – Ja, jag är stolt över att ha god ekonomi. Det tyder på att uppdragsgivarna har insett att vi har en metod som fungerar. Att vi har högsta kreditvärdighet betyder att vi kan ta lån och utveckla behandlingsverksamheten, säger Jan Emanuel. Att ett företag inom behandlingssektorn har vinstnivåer på 25–50 procent, som företaget haft 2000– 2004, är extremt ovanligt. De senaste åren har många behandlingshem tvingats lägga ner sedan kommunerna gjort stora besparingar i antal placeringar. – Det är bra. Det har funnits oseriösa människor på marknaden som fått lägga ner, säger Jan Emanuel.

ROBINSON SOM TRUMFKORT Han har ett trumfkort som andra saknar. Han är kändis efter sin medverkan i ”Robinson”. Han anklagas för att ha använt sin position som riksdagsledamot för att värva till sin verksamhet. Inför folkomröstningen om EMU stod Jan Emanuel på ja-sidan. Ett antal kriminalvårdsanstalter fick frågan om riksdagsledamoten Jan Emanuel kunde komma dit för att informera inför folkomröstningen. – Han kom hit, och visst, han berättade vad han såg som fördelarna med euron. Men framför allt delade han ut material och berättade om sin verksamhet, säger en anställd på Färingsöanstalten.

VILLE BESÖKA DE INTAGNAFörra våren fick Svartsjöanstalten en liknande fråga från Jan Emanuel. Han ville besöka anstalten och träffa intagna. Där visste man vad som hänt tidigare, och man svarade att han var välkommen om han kom enbart i sin egenskap av riksdagsledamot. Efter svaret har inget hörts från Jan Emanuel. – Vid något besök kan jag ha talat om min verksamhet, då kan det ha varit så att jag fått en förfrågan från en person tidigare. Jag har varit på sex eller sju fängelser under fyra år i riksdagen, jag borde varit på fler. Det är bland andra de människorna jag företräder. – Det där är paragraf 34-verksamhet, där vi samarbetat med Kris (Kriminellas Revansch i Samhället) för att utveckla ett halvvägsboende. Men vi lade nyligen ner den verksamheten. Det var en god intention, men vi lyckades inte hela vägen. Det finns ingen lag mot att riksdagsledamöter utnyttjar sitt uppdrag för vad som skulle kunna leda till egen vinning.

PRAXIS BESTÄMS AV PARTIERNA – Det här handlar mer om en lämplighetsbedömning. Praxis är i hög grad överlämnat åt partierna, säger Madeleine Kanold, chefsjurist på riksdagen. Även vården på Jan Emanuelsgården har fått och får kritik. År 2004 gjorde länsstyrelsen en inspektion och riktade hård kritik om låg bemanning och låg kompetens hos personalen. Samma år gjorde bolaget en vinst på 3,7 miljoner. Man noterade också hemmets höga personalomsättning. Efter att Av Egen Kraft kommit in med en plan för bland annat personalens vidareutbildning har hemmet fått godkänt att fortsätta. Antalet anställda har ökat, från sex till elva, vilket också påverkat det senaste räkenskapsårets vinst som ”bara” blev tio procent. Länsstyrelsen ska gripa in när den här typen av verksamheter missköts. Den löpande tillsynen svarar kommunen för, i detta fall Norrtälje. I fullmäktige i Norrtälje sitter Jan Emanuel Johansson, vårdhemmets ägare och vd. – Med all respekt, det går inte att göra den kopplingen. Både som fullmäktige- och riksdagsledamot har jag ställt mig frågan om jag skulle kunna hamna i jävssituationer. I ett fall som var uppe i fullmäktige, där en person nekades att öppna ett HVB-hem, tvingades jag fundera på om det kunde anses gynna mig. Men det fanns en majoritet emot, och jag såg kopplingen till mig som för långsökt.

SAKNAR KOMPETENS Men länsstyrelsen har fortsatt att ha synpunkter på skötseln. När hemmet 2005 bytte föreståndare underkändes den nye, som är Alf Ohlsson, Jan Emanuels far. Ohlsson saknar kompetens som föreståndare, konstaterade länsstyrelsen. 2004 underkändes han som biträdande föreståndare. Jan Emanuel överklagade besluten, men länsrätten har avslagit dessa. – Han har 320 högskolepoäng och fem års erfarenhet av liknande verksamhet. Han är inte socionom, men han har adekvat utbildning, säger Jan Emanuel.

•• I ”Fakta om folkvalda” beskriver du din far som lanthandlare? – Min farfars far startade en lanthandel i Estuna, och min far drev den ett tag. Men sedan fick butiken  slå igen.

•• Socialdemokraterna är emot att vårdföretag ska ge vinst. Du delar inte den uppfattningen? – Att ett företag går med vinst är en kvalitetsgaranti. Här stannar vinsten i företaget och går inte ut till aktieägarna. Att klienterna mår bra, och uppdragsgivarna är nöjda, det är det viktiga för mig. – Jag var själv inne på operation på S:t Görans som är ett privat sjukhus, och det var helt suveränt. Jag tycker att man ska starta fler privata sjukhus, men det ska finansieras offentligt. Man ska inte kunna köpa sig bättre vård som patient, säger Jan Emanuel Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Janne Sundling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro