ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rikas barn slipper köa på akuten

Ulrica Widsell · 17 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Pauline Dahlberg, 27, och Stefan Dahlberg, 28, väntar med sonen Ozzy som har hög feber. Privat sjukvårdsförsäkring för att få snabbare vård tycker de känns onödigt. – Vanliga vården har alltid fungerat för oss. Men det vore bra om väntetiden var kortare, säger Pauline. 

Pauline Dahlberg, 27, och Stefan Dahlberg, 28, väntar med sonen Ozzy som har hög feber. Privat sjukvårdsförsäkring för att få snabbare vård tycker de känns onödigt. – Vanliga vården har alltid fungerat för oss. Men det vore bra om väntetiden var kortare, säger Pauline.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Barnsjukhuset Martina öppnar nästa år i ett hus intill Sophiahemmet på Vallhallavägen i Stockholm.
Barnsjukhuset Martina öppnar nästa år i ett hus intill Sophiahemmet på Vallhallavägen i Stockholm.

FÖRSÄKRING. Landets första helt privata sjukhus för barn startar på Östermalm i Stockholm hösten 2008. När barnsjukhuset Martina öppnat kan föräldrar som har råd köpa sig förbi köer och slippa långa timmar i väntrum med sina barn.

Flera svenska försäkringsbolag håller på att utforma barnsjukvårdsförsäkringar. Trygg-Hansa och Skandia räknar med att kunna lansera nya försäkringar under nästa år. Men alla kommer inte att kunna försäkra sina barn. Det kan kosta flera tusen kronor om året per barn att ha en bra vårdförsäkring och barn som är kroniskt sjuka eller redan har exempelvis allgerier kan troligen inte få försäkring alls. Alternativt att föräldrarna får betala skyhöga premier eller får en begränsad försäkring.– Huvudregeln är att man inte omfattas av skydd för sjukdomar som man har när man kliver in i försäkringen. Någon form av begränsning avseende pågående sjukdomar måste det finnas, säger Kent Andersson, nordisk produktchef på Trygg-Hansa som länge satsat stort på försäkringar för barn.Trygg-Hansa vill ha en försäkring som vänder sig till föräldrar i hela landet.– Vi ser inte det här som någon form av gräddfilsförsäkring. Det blir en produkt med olika omfattningar som lanseras. Det kan komma att kosta från runt 1 000 kronor upp till 3 000–4 000 kronor per år, säger Kent Andersson.

Hur Skandias barnsjukvårdsförsäkring ska utformas vill Ann-Charlotte Rydback, chef för affärsområde privatvård på Skandia, inte berätta ännu.– Den är fortfarande på planeringsstadiet. Vi hoppas att den ska bli klar före sommaren, säger Rydback.

Trygghet och hjälp till bra vård är det som ska göra det värt pengarna för föräldrarna.– Det du får är vägledningen till en barnläkare. I offentliga vården är det problem att få tillgång till barnläkare. Sedan tror jag att man förväntar sig ett annat omhändertagande också, att man inte hamnar på en mottagning med 50 andra i ett väntrum, säger Kent Andersson.Den som inte har försäkring för sitt barn kan också komma till Martina, men enbart ett akutbesök på privatsjukhuset kommer enligt delägaren och initiativtagaren Staffan Meurling att kosta minst 500–1 000 kronor.– Vissa kommer att tycka att det här är dyrt, det är helt klart. Andra tänker att sitta sex timmar i ett väntrum är fel prioritering när man kan vara på jobbet och tjäna pengar i stället, säger Meurling, överläkare och professor i barnkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På landstingets barnakuter på sjukhusen kostar det 120 kronor. På närakuterna och i övriga vården är det gratis för barn.Oppositionen i landstinget är mycket kritisk till det nya barnsjukhuset.– Det jag är rädd för är att vi får en situation där väldigt många tecknar privata sjukvårdsförsäkringar. Då får vi en tudelad sjukvård, en med väldigt hög kvalitet för dem som har råd och en av något sämre kvalitet för resterande delen av befolklingen, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s).

"Man får betala väldigt mycket"

PRIVATSJUKVÅRD. Bra vård är viktigare än vem som driver mottagningen när det gäller landstingsbetald sjukvård.

Det anser föräldrar som Metro träffade på Närakuten för barn intill Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Mottagningen som ägs av Cityakuten och startade i september i år är det senaste tillskottet i raden av privatdrivna mottagningar för barn.

Här märker inte patienterna att mottagningen drivs privat. Vården för barnen är gratis, precis som på landstingets egna mottagningar. – Det viktigaste är att man får bra hjälp, säger Pauline Dahlberg från Sundbyberg som tillsammans med maken Stefan Dahlberg är på akuten med tvåårige sonen Ozzy.

Pauline och Stefan tycker att den nya möjligheten att köpa en privat barnsjukvårdsförsäkring för att komma snabbare till läkare känns onödig.– Man får betala väldigt mycket och sedan behöver det ju inte bli så att barnet blir sjukt, säger Pauline.

"Barnläkarna kommer inte att räcka till"

HUSLÄKARE. När nya systemet Vårdval Stockholm införs ska föräldrar välja husläkare åt sina barn. I information till hushållen marknadsför landstingsledningen möjligheten för barnfamiljer att välja en barnläkare som husläkare. Det ska också vara ett sätt för vårdcentralerna att locka barnfamiljer i konkurrensen om patienterna. Men med bara någon vecka kvar till årsskiftet känner ledningen för Vårdval Stockholm inte till någon vanlig husläkarmottagning som kommer att ha barnläkare.

Det är dessutom ont om specialiserade barnläkare i länet.– Jag tror inte att det blir möjligt för alla barn att lista sig för en barnläkare. De kommer inte att räcka till, säger Anders Olsson, projektledare för Vårdval Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro