ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rikaste procenten blir rikare – fattiga arbetare tvingas ha blöja

Malin Jansson · 22 Jan 2018
Uppdaterad 22 Jan 2018
Fabriken på bilden har ingenting med texten att göra.

Fabriken på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: IBL


Dagens ekonomiska system gynnar främst den välbeställda eliten, hävdar den globala hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport. Och värst är situationen för kvinnliga arbetare. Kvinnor inom den amerikanska kycklingindustrin måste ha blöjor på sig eftersom de nekas toalettbesök under arbetstid”, säger Oxfam-chefen Winnie Byanyiam.

klar

Artikellänk är kopierad

Medan över 80 procent av förmögenhetstillväxten 2017 gick till den allra rikaste procenten fick hälften av jordens befolkning ingenting alls. Den enligt en färsk rapport av den globala hjälporganisationen Oxfam.

Värst är situationen för kvinnliga arbetare i fattigare länder, uppger Oxfam-chefen Winnie Byanyima för Svenska Dagbladet.

Statistiken baseras på data från bland annat Credit Suisse och Forbes – men organisationen har också mött kvinnor över hela världen som berättat att deras arbetsliv är en plåga.

Våren 2016 visade en rapport från Oxfam America till exempel att arbetare i amerikanska kycklingfabriker nekas att gå på toaletten under arbetstid ­– något som gjort att de tvingats ha blöja på sig. Förhållanden som är särskilt påfrestande för kvinnor som har mens eller är gravida.

– Människor som tillverkar våra kläder, sätter ihop våra telefoner och odlar vår mat utnyttjas för att försäkra en stadig ström av billiga varor och för att öka företagens och miljardärernas vinster, säger Winnie Byanyima, till Svenska Dagbladet.

Miljardärernas samlade förmögenhet har ökat med i genomsnitt 13 procent varje år sedan 2010, enligt Oxfam. Idag tar det bara fyra dagar för en vd från ett av världens ledande modeföretag att tjäna lika mycket som en textilarbetare från Bangladesh gör under hela sin livstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro