ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rikaste procenten rikare än resten

TT · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016

Den rikaste procenten har tillsammans mer tillgångar än resten av världen, enligt biståndsorganisationen Oxfam. Ökningen mellan de fattiga och rika eskalerar snabbare än befarat.

klar

Artikellänk är kopierad

Gapet mellan de extremt rika i världen och de fattiga fortsätter att öka, skriver biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.

Den rikaste procenten av världens befolkning har nu mer än resten av världen tillsammans, uppger organisationen och hänvisar till data från bland annat Credit Suisse och Forbes. Oxfam hade förutspått att skiftet skulle inträffa först i år.

– Men den här koncentrationen av rikedomar har redan inträffat. Vi har en kris när det gäller ojämställdhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20—30 åren, säger Helen Szoke, expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT.

Ett annat problem som Oxfam ser är kopplingen mellan pengar och makt.

– Det krävs en modig regering för att utmana storföretag och väldigt rika personer för att få dem att betala en skälig skatt, för de är oroliga för de politiska konsekvenserna.

Oxfam attackerar bland annat skatteflykt och hoppas att världens länder kan enas i att bekämpa frågan. Rapporten släpps inför att makthavare möts under Världsekonomiskt forum i Davos i veckan.

– Man säger ju att transparens är det bästa botemedlet mot skatteflykt, men regeringar har varit för försiktiga med att ta tag i den här kritiska frågan, säger Helen Szoke.

Motverkar fattigdomsbekämpning

Beräkningar som organisationen hänvisar till visar att 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer, och 7,6 biljoner dollar av individers personliga tillgångar som gömts i skatteparadis.

– Det är väldigt mycket pengar som tas ur cirkulation. Om de hade beskattats rättvist hade de kunnat användas av stater till att bekosta skolor, sjukhus, vattensystem — saker som behövs för att hantera fattigdom, säger Helen Szoke.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro