ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksbanken höjer igen i oktober

Stockholm TT · 12 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den slutsatsen kan man dra av formuleringarna i Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet den 29 augusti, där reporäntan höjdes med 0,25 procentenheter till 2,50 procent.

Bedömarna på räntemarknaden räknar sedan tidigare med fortsatta styrräntehöjningar vid alla direktionens möten under hösten. Trodde på mer En del analytiker har till och med trott på en större höjning på 0,5 procentenheter vid oktobermötet. Men direktionen skriver nu i protokollet att reporäntan kommer att höjas i den takt som marknaden väntar sig, om inget oväntat inträffar. Det innebär att oktoberhöjningen bör stanna på 0,25 procentenheter eller 25 punkter. -Det är väldigt tydligt att Riksbanken kommer att röra sig i 25-punkterssteg. Man signalerar nu att vi kommer att ha en reporänta troligen kring 3,50 procent i mitten av nästa år, säger Peter Kaplan, chefsanalytiker på Handelsbanken. Samtidigt har de sex ledamöterna i Riksbankens direktion varit ganska lågmälda efter sommaren och givit ganska lite bränsle till diskussionen om hur snabbt styrräntan ska höjas. -Vi har sett ganska lite signaler från Riksbanken och kanske vill de hålla en neutral profil och inte bli inblandade i valdebatten. Jag tror att de efter valet tydligare kommer att uttrycka sin egen agenda och att det då spretar lite mer mellan direktionsmedlemmarna, säger Kaplan. Bostadspriserna Ett av Riksbankens argument för de senaste räntehöjningarna har varit oron för att bostadspriserna stiger för snabbt. De senaste dagarnas statistik över bostadspriser pekar dock åt lite olika håll. Ökningen av villapriserna har bedarrat, men priserna på bostadsrätter har tagit ny fart. Det är i alla fall inte tydligt att Riksbankens fyra räntehöjningar hittills i år har tagit gadden ur prisökningarna.

En valseger för alliansen kan dessutom få bostadspriserna att fortsätta uppåt. Därmed ökar också sannolikheten för fler och snabbare räntehöjningar. -Om de borgerliga vinner valet kan vi se fram emot fortsatt god ökningstakt i huspriserna just på grund av den slopade fastighetsskatten. Även förmögenhetsskatten kan bidra till det, säger Kaplan. Riksbankens direktion var enig om att höja reporäntan vid augustimötet, enligt protokollet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro