ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksbanken sänker räntan

metro · 6 Sep 2012
Uppdaterad 6 Sep 2012
Riksbanken sänker räntan

Riksbanken sänker räntan


Riksbankens sänker, oväntat, reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Banken sänker även den egna prognosen för den framtida styrräntan.

klar

Artikellänk är kopierad

Torsdagens sänkning av reporäntan var den andra i år. För ett år sedan låg reporäntan på 2,00 procent.

Enligt Riksbankens prognos kommer reporäntan att ligga kvar på den här nivån ungefär ett år framåt. Om två år, det vill säga tredje kvartalet 2014, kommer däremot styrräntan att ha höjts till 2,4 procent.

Enligt Riksbankens prognos kommer reporäntan att ligga kvar på den här nivån ungefär ett år framåt. Om två år, det vill säga tredje kvartalet 2014, kommer däremot styrräntan att ha höjts till 2,4 procent.

Riksbanken tror att bruttonationalprodukten (BNP) kommer att öka med 1,5 procent i år, 1,9 procent nästa år och 2,8 procent 2014, vilket innebär en uppjustering från prognosen i juli.

Arbetslösheten kommer enligt Riksbanken att ligga på 7,6 procent i år och nästa år, för att sedan sjunka till 6,9 procent 2014.

Inflationen mätt i KPI kommer att vara 1,2 procent i år. För nästa år skriver Riksbanken ner inflationsutsikterna till 1,3 procent, från 1,7 i tidigare prognos.

Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo är nöjd med Riksbankens räntesänkning.

- Jag skulle ha sänkt för länge sedan. Riksbanken ligger ofta efter och sänker när saker redan har skett.

Han menar att Riksbanken alltför mycket ser till riskerna med låga räntor, men tar för lite hänsyn till risken att västvärlden hamnar i deflation.

TT: Tror du på fler räntesänkningar i höst?

- Ja, det gör jag.

Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet. De ville båda ha en sänkning av reporäntan till 1 procent.

Kronan tappade några ören efter räntebeskedet och svenska obligationsräntor med kortare löptider föll. Enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB, borde räntesänkningen även spilla över på räntorna på korta bolån och andra krediter till hushåll och företag.

Beslutet att sänka var välmotiverat, enligt Holmgren.

- Det är ett rimligt beslut, säger han, trots de risker många lyfter fram på bostadsmarknaden.

Han räknar med att det kan bli ytterligare en sänkning av reporäntan senare i år.

Den korta räntan faller efter Riksbankens räntebesked och låg strax före klockan tio på 0,79 procent, 0,03 procentenheter lägre än vid gårdagens stängning. Den långa räntan steg med 0,01 procentenhet till 1,44 procent.

Kronan föll mot dollarn med fyra öre till 6:75 kronor, euron blev också fyra öre dyrare och kostade 8:50 kronor.

Börsens uppgång från öppningen höll i sig och låg på cirka 0,8 procent.

Räntesänkningen kommer inte att ge den ihållande försvagning av kronan som många efterlyst, enligt Olle Holmgren.

- Vad Riksbanken gör är inte avgörande för kronans styrka just nu, säger han.

Enligt Holmgren utgörs grunden för den starka kronan av att investerare söker säkra placeringar till följd av krisen i eurozonen och att den svenska ekonomin och statsfinanserna ser förhållandevis starka ut, trots den kraftiga inbromsningen.

Ränteläget kommer att hålla i sig flera år till, enligt Holmgren. Kanske till 2014.

- Det är naturligtvis jättesvårt att säga. Det som sätter trenden för det här är vad (USA:s centralbank) Fed och ECB gör. Och Fed har ju sagt att de ska hålla räntan oförändrad ända till 2014 och det kommer att påverka Sverige.

Någon stor effekt på kreditgivningen i Sverige tror inte Holmgren att räntesänkningen ger.

- Vi tror inte det blir någon ny stor kreditexpansion. Det här handlar om att hålla ihop, så att det inte blir någon ny ekonomisk kontraktion.

Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet. Svensson ville ha en sänkning av reporäntan till 1 procent redan nu, medan Ekholm ville att räntan sänks till 1 procent senare under hösten.

Skälet till att Exportrådet skrivit ned sin prognos är andra kvartalets siffror kom in betydligt sämre än väntat.

- I Västeuropa befinner sig nu, förutom Spanien och Italien, också Storbritannien, Belgien, Danmark och Finland i recession, säger Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo.

- Det är Tyskland, Österrike och Sverige som håller emot, tillägger han.

Även i Kina, som varit draglok under lång tid, har tillväxten bromsat in.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro