ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksbanken sänker räntan

TT · 17 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Foto: TT


Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Riksbankens chef Stefan Ingves.
Riksbankens chef Stefan Ingves.Foto: TT

Enligt Riksbankens prognos kommer räntan att ligga på den nya nivån under hela nästa år och först i början av 2015 räknar Riksbanken med att behöva höja räntan igen. Mot slutet av 2015 spås räntan ligga runt 1,75 procent. Riksbankens direktion med sex ledamöter var enig om beslutet om räntenivån och räntebanan, enligt Riksbanken. Marknadsreaktionen var återhållsam på den väntade räntesänkningen.

Kronan faller cirka fyra öre mot både dollarn och euron omedelbart efter räntesänkningen. Marknadsräntorna sjunker samtidigt marginellt jämfört med nivåerna inför sänkningen.

Stockholmsbörsens OMXS-index reagerade inte nämnvärt. Riksbanksledningen har skrivit ned inflationsutsikterna ordentligt. Nu spås en inflation, KPI, för nästa år på 0,6 procent mot tidigare 1,2 procent. Under 2015 stiger inflationen till 2,5 procent.

Sveriges BNP bedöms stiga med 2,5 procent nästa år och med 3,7 procent året därpå. Ungefär i linje med tidigare bedömning. Banken spår inga större förändringar av arbetslösheten, som spås hamna på 7,8 procent nästa år för att sedan falla till 7,1 procent 2015. Riksbankens räntebana, vars botten justerats från 0,96 procent till 0,71 procent, öppnar för ytterligare en räntesänkning och en höjning ser nu ut att dröja ända till 2015, enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren.

– De är lite mer duvaktiga än vad vi hade i vårt huvudscenario. Man har fortfarande i fjärde kvartalet 2014 en snittränta som ligger under den nuvarande nivån, säger Holmgren.

Enligt Holmgren är det till stor del en fråga om en anpassning till penningpolitiken som förs av centralbanken i Oslo och Europeiska centralbanken (ECB).

TT: Är inflationsmålet återupprättat nu?

– Effekten på inflationen är inte jättestor på en räntesänkning. Men visst visar man här att inflationen är väldigt viktig.

TT: Kan man översätta denna räntesänkning i nya jobb?

– 25 punkter, visst kan arbetsmarknaden få lite stöd av den signalen. Men det är de stora gesterna i politiken som är viktiga. – En räntesänkning med 25 punkter har inga stora effekter på svensk ekonomi, men en viss efterfrågestimulans blir det och det är ju positivt för tillväxten och arbetsmarknaden, säger Mats Dillén, chef för Konjunkturinstitutet (KI) som släpper sin nästa prognos för den svenska ekonomin i morgon.

– Där har vi faktiskt räknat med en räntesänkning till 0,75 procent, så detta får väl sägas vara ganska väntat ändå.

Mats Dillén konstaterar även att Riksbanken gör en relativt stor nedrevidering av räntebanan framöver. Genomsnittsräntan väntas nu bli lägre än tidigare under 2014, 2015 och 2016.

– Det kan ju påverka räntor med lite längre löptider och stimulera ekonomin ytterligare. Men jag kan inte på rak arm säga hur stor den effekten blir. Det måste vi sätta oss ned och räkna lite på.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro