ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksbanken: Svensk ekonomi är på väg mot återhämtning

Fredrik Beckman · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

Riksbanken ser positivt på svensk ekonomi och spår en återhämtning. Det i kombination med att inflationen är låg är anledningen till att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad.

klar

Artikellänk är kopierad

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto: Scanpix

Det var på onsdagen som Riksbanken meddelade att man låter styrräntan, den så kallade reporäntan, ligga kvar på 1,0 procent.

För hushåll med lån på bostäder spelar beslutet stor roll eftersom reporäntan styr den rörliga räntan på bolånen.

Enligt Riksbanken räknar man inte att höja räntan förrän tidigast under andra halvåret nästa år. Det är samma bedömning som man gjorde i april, då man också lät reporäntan vara oförändrad.

Inflationen, alltså de genomsnittliga prisökningarna, kommer också fortsätta att vara låg, kring 1 procent, spår Riksbanken. Det skulle kunna ha gett utrymme att sänka räntan, eftersom Riksbanken har som mål att inflationen ska ligga kring 2 procent. Men Riksbankens ledning menar att en ytterligare sänkt ränta skulle leda till att hushållens höga skuldsättning skulle öka ytterligare.

Bakom den positiva synen på svensk ekonomis återhämtning ligger att hushållens ekonomi är förhållande stark, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Låga räntor och en stigande sysselsättning bidrar till att man räknar med att konsumtionen fortsätter öka.

Riksbanken räknar med att världsekonomin kommer att förbättras och det leder till att efterfrågan på svensk export ökar mot slutet av året. Under nästa år spår Riksbanken att även arbetsmarknaden förbättras och arbetslösheten minskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro