ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksbankschefen om svenska ekonomin: Vi lever farligt

Maria Davidsson/TT · 27 Sep 2016
Uppdaterad 27 Sep 2016

Foto: Montage/TT


Sverige lever farligt, anser riksbankschefen Stefan Ingves, som fortfarande oroar sig för hushållens skuldsättning.Även läget i Europas banker utgör en risk.

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk ekonomi stärks och inflationen stiger. Men det låga ränteläget i kombination med att svenskarnas skulder ökar gör att riksbankschefen trots allt känner en gnagande oro.

– Skulderna har gått upp, upp, upp under lång tid och väldigt många lånar till rörlig ränta och amorterar inte så mycket. Det är alla de klassiska tecknen på att det kan bli rätt bekymmersamt, säger Stefan Ingves.

Han radar upp åtgärder för att hantera riskerna, såsom ränteavdraget, hyressättningssystemet och bostadsbyggandet. Han poängterar att hittills har de beslutade åtgärderna bara tagit sikte på nyutlåningen, inte hela lånestocken.

– Det innebär att det kommer att ta mycket lång tid att hantera det här, säger Ingves.

Än så länge är det för tidigt att säga vilken effekt det nya amorteringskravet kommer att få, men Ingves tror i vart fall inte att det kommer att räcka. Han tror på bredare grepp.

– Det vore bra att ta sig an den svenska bostadsmarknaden i vid mening och inte bara fokusera på vad som händer i den finansiella sektorn. Olika åtgärder som gör det svårare eller dyrare att låna är som att lägga ett plåster i ena hörnet, säger han och nämner att bostadsutbudet måste öka liksom flexibiliteten på bostadsmarknaden.

Under en dragning för riksdagens finansutskott målade Ingves också upp andra risker som han ser i omvärlden. Förutom den politiska osäkerhet som Storbritanniens beslut att lämna EU för med sig, väntar också val i tre stora länder det närmaste året: USA, Frankrike och Tyskland.

Ingves ser också risker i det europeiska banksystemet, som fortfarande inte är helt stabilt efter eurokrisen.

– Många europeiska banker, inte minst i Italien och Portugal, har en stor andel dåliga lån, och det måste man hantera, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Davidsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro