ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagens beslut: Nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister

David Peterson · 14 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018

Foto: IBL


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har röstats ned av riksdagen. 154 riksdagsledamöter röstade ja och 195 röstade nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Kristersson fick 195 röster emot sig i dagens omröstning. Det gör honom historisk. Han är den förste statsministerkandidat som röstats ned sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ja till Kristersson. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern och Liberalerna tryckte på den röda nej-knappen.

– Dagens omröstning handlar inte om Ulf Kristersson som statsminister utan om att inte ge SD avgörande inflytande, säger Annie Lööf i samband med omröstningen.

– En M och KD-regering kan aldrig vara en Alliansregering. Nu kan vi antingen söka stöd över blockgränsen eller bli beroende av Sverigedemokraterna, fortsätter hon.

Lööfs önskan är att de fyra allianspartierna kan hitta tillbaka till varandra efter omröstningen. Hon hoppas det kommer gå att hitta lösningar mellan de sex partier som enligt henne befinner sig mellan ytterkanterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström påpekar i sitt anförande i riksdagen att Alliansen aldrig varit så eniga i sakpolitiken som i dag.

– I dag tar vi ställning till den mest naturliga statsministerkandidaten, säger han.

Varnar för beroende av SD

Mia Sydow Mölleby från Vänsterpartiet varnar för att en M och KD-regering skulle vara helt beroende av SD för att kunna regera. Socialdemokraterna gruppledare Anders Ygeman fyller i och kallar Kristerssons föreslagna regering för den mest högerinriktade någonsin.

–SD är ett nationalistiskt och populistiskt parti. De bör inte utgöra grund för en regering, säger Ygeman.

Även Miljöpartiets Maria Ferm pratar om riskerna med att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Björklund: En tung dag

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger i sitt anförande att hans parti hade röstat ja till Kristersson om omröstning endast hade handlat om honom. Dagens omröstning handlar om något annat, menar Björklund.

–SD skulle snabbt bli det nav kring vilket all politik kretsar. Det är en tung dag, att rösta emot en allianskollega, säger han.

Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson säger att hans riksdagsgrupp har väldigt starka skäl att rösta nej.

– Vi har inte fått garantierna vi har krävt, säger han men meddelar samtidigt att SD kommer rösta ja.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, menar att det i dagsläget bara finns två vägar framåt.

– Vi har det valresultat som svenska folket gett oss. Det finns i realiteten bara två vägar till ny regering. En S-regering som tolereras av MP, C och L. Den andra vägen är en Alliansregering där ett eller två eller tre allianspartier ingår, säger hon.

Framtiden oviss

Vad som händer nu är oklart men det skulle kunna bli Stefan Löfvens (S) tur att få försöka sy ihop ett samarbete som kan tolereras av riksdagen. Ett annat alternativ är att Annie Lööf (C) får det sonderingsuppdrag som Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare stoppade henne från. Hon hoppas på en blocköverskridande lösning där alla partier utom V och SD ingår.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro