ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagens sista partiledardebatt i kända hjulspår

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Debatten gick annars i så välkända hjulspår att den en lång stund till och med handlade om bilmetaforer. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund varnade för vänstersvängar i trafiken och ville ha besked om Persson är beredd att släppa in miljöpartiet och vänsterpartiet i en regering. -Väljarna har inte en susning om vem som ska sitta vid ratten, vem som ska läsa kartan och vem som ska sitta i baksätet, sade han. Göran Persson svarade med att Hägglund borde titta i backspegeln för att se hur landet har styrts det senaste årtiondet. -När jag väl klämt mig in bakom ratten har jag blivit kvar där, sade han och vidhöll att han siktar på en socialdemokratisk regering, även om båda samarbetspartierna vill ha en koalitionsregering. Sviket arv Göran Persson målade återigen upp en ljus bild av Sveriges ekonomi med ökad sysselsättning, fler nya jobb, låg inflation och ränta. Samtidigt angrep han de borgerliga för att vilja försämra välfärden och sparka på de svaga.

Men moderatledaren Fredrik Reinfeldt var inte imponerad av den ljusa bild Persson gav av Sverige. -Göran Persson chansar. Men det vill då till att han inte träffar någon av de en och en halv miljon som står utanför, eller de som står i kön till vården eller som drabbas av brottsligheten som breder ut sig. För dessa måste ju Perssons inlägg te sig helt obegripligt, sade han. Reinfeldt kritiserade frånvaron av förslag om nya jobb. Här sviker Persson ett socialdemokratiskt arv, hävdade han. Vänsterkrok Vänsterpartiets ledare Lars Ohly anklagade Persson för att sätta inflationsbekämpningen före arbetslösheten. -Här går den verkliga skiljelinjen i svensk politik, sade Ohly. Men Persson hävdade att den debatten redan är avklarad. Sveriges egna bittra erfarenheter visar att sysselsättningen inte ökar om man släpper upp inflationen - tvärtom.

Centerledaren Maud Olofsson angrep regeringen för att inte bry sig om ungdomsarbetslösheten, som enligt Olofsson är 28,7 procent. Göran Persson anklagade henne för att fiffla med statistiken i syfte att försämra anställningstryggheten. Olofsson ville också veta om Persson är beredd att göra upp med de borgerliga om energipolitiken, men Persson framhöll att han redan gjort upp med centern. Stickspår Även folkpartiledaren Lars Leijonborg ville få besked i regeringsfrågan av Göran Persson. -Om vänsterkartellen vinner så blir det ju inte socialdemokratisk politik. Rätt vad det är vaknar vi upp med läxförbud, för att Lars Ohly har drivit igenom det, sade han. Men Persson gav inga ytterligare besked. -Det där är en borgerlig älsklings- och stickspårsdebatt som jag har liten förståelse för. Jag siktar på att bilda en socialdemokratisk regering. Jag har klarat det 1998, 2002 och det finns inget som säger att jag inte klarar det 2006, sade Persson efter debatten till TT. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kritiserade de borgerligas dåliga miljöpolitik i allmänhet och moderaternas i synnerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro