ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagshuset får tillbyggnad

Arne Wirén · 12 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ÖDEMARK. Den ligger mitt i centrala Stockholm, men hur många har tänkt på att den ens finns där? Nu vill Riksdagen bygga på den bortglömda udden vid Norrström. Om ett par år kan det ligga en konferensanläggning här mitt emot statsministerbostaden Sagerska palatset. Det finns redan skisser på hur den skulle kunna se ut.– Om man bygger konferensanläggningen i endast ett plan kan man låta Riksplan fortsätta ut på taket. På det sättet blir det extra parkytor för allmänheten, säger planarkiteketen Kristina Littke på stadsbyggnadskontoret.

Om några månader ska det finnas två-tre färdiga förslag att presentera, säger hon.– Många tycker att området kring riksdagshuset är helig mark som man inte får röra. Men man behöver bara gå tillbaka hundra år så såg det faktiskt inte ut som idag. Det gamla riksdagshuset byggdes kring förra sekelskiftet.

Konferensanläggningen är tänkt att nås från de underjordiska lokaler som Riksdagen redan har under Riksplan. – Det vore drömmen att ha den klar till det svenska ordförandeskapet i EU andra halvåret år 2009, säger riksdagsdirektör Anders Forsberg. Men det är främst för att tillmötesgå alllmänhetens krav på att vara delaktig i det som sker i riksdagen som vi gör det här. Allt fler utskott vill ha hearings som är öppna för allmänheten. I konferensanläggningen behöver vi inte ha lika hårda säkerhetskrav som i övriga riksdagshuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro