ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Riksdagsledamot: Gör mindfulness obligatoriskt i skolan

Jesper Lindqvist · 14 Apr 2019
Uppdaterad 14 Apr 2019
I dag används mindfulness vid vissa tillfällen även inom vården.

I dag används mindfulness vid vissa tillfällen även inom vården. Foto: Gosia Wozniacka/TT


Allt fler barn och ungdomar i Sverige drabbas av psykisk ohälsa. Det vill riksdagsledamoten Hans Hoff (S) ändra på, med hjälp av obligatorisk mindfulness som en del av undervisningen. "Metoden har prövats i skolor både utomlands och i Sverige med goda resultat", skriver han i en riksdagsmotion.

klar

Artikellänk är kopierad

Mindfulness har under de senaste åren blivit en alltmer populär metod, och enligt vårdguidenanvänds den även inom vården som en metod för att minska stress, ångest och nedstämdhet.

I grunden handlar metoden om att fokusera på att vara medveten om sig själv och det som händer i nuet, utan att döma eller värdera det man upplever.

I riksdagen har ledamoten Hans Hoff (S) provat på metoden vid flera tillfällen. Och i en motion från november föreslår han att Mindfulness bör bli en obligatorisk del av utbildningen.

LÄS MER: Sex anledningar till att du behöver mindfulness i ditt liv

”Något behöver göras här och nu”

Bland annat pekar Hoff på projektet ”Mitt lugn”, genom vilket 80 skolor har fått prova på att ha mindfulness som ett regelbundet inslag på schemat.

”I de svenska skolor som testat att regelbundet tillämpa mindfulness har märkbara resultat i linje med det forskningen visat uppnåtts. Eleverna har exempelvis lärt sig fokusera på en uppgift åt gången, fått bättre kompisrelationer samt gjort mer medvetna val, mindre styrda av känsloimpulser, skriver Hans Hoff i motionen.

För SVT förklarar Hoff att han inte är den enda riksdagsledamoten som har provat på mindfulness.

– Flera ledamöter som har varit på väg in i väggen mår mycket bättre efter att ha provat metoden och jag har träffat elever som provat på det. Resultatet är att det har blivit mycket lugnare i klassrummen och man har uppnått bättre studieresultat, säger han och fortsätter.

– Psykisk ohälsa ökar mer i Sverige än i andra länder i Norden. Det behöver inte vara mindfulness som är lösningen, men något behöver göras här och nu. Vi kan inte vänta. Något måste vi göra för att förebygga ohälsan bland unga.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro