ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson lämnar MP efter anklagelser

Hugo Ewald · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Stefan Nilsson lämnar Miljöpartiet och blir politisk vilde.

Stefan Nilsson lämnar Miljöpartiet och blir politisk vilde. Foto: Janerik Henriksson/TT


Riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP) som anklagas för grova sexuella trakasserier lämnar Miljöpartiet. Trakasserierna ska ha pågått i över tio års tid. Han nekar till anklagelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Stefan Nilsson, som pekas ut för sexuella närmanden och trakasserier, lämnade under tisdagen Miljöpartiet och blir politisk vilde. Det rapporterar DN som kunde berätta om anklagelserna under måndagen.

”Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val”, uppger han i ett uttalande till DN.

MP:s partisekreterare Amanda Lind säger att partiet uppmanat honom att lämna alla sina politiska uppdrag, enligt henne har uppgifterna kommit till partiledningens kännedom först i samband med #metoo-kampanjen.

Ett tjugotal miljöpartister som DN varit i kontakt har uppgett att Stefan Nilsson ska ha satt i system att bete sig gränslöst mot framför allt unga kvinnor, särskilt de som är nya i partiet. Han ska bland annat ha kommit med sexuella anspelningar och ovälkomna närmanden.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, sa en person med hög position inom Miljöpartiet till DN under måndagen.

Nilsson, som uppges ha varit populär internt, uppmanades att ta en timeout under måndagen och under tisdagen har Miljöpartiets riksorganisations krisgrupp haft sammanträde som ett resultat av anklagelserna, varpå han sedan uppmanades att avsäga sig alla sina uppdrag.

pil
Fakta: Tre andra politiker som pekats ut i #metoo-kampanjen

Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, gick under torsdagen ut med att han polisanmälts i samband med #metoo-kampanjen. Ohly har också portats från Vänsterpartiets evenemang.

Stockholmspolitikern och Socialdemokraten Roger Mogert avgick även han från sin post som borgarråd under torsdagen efter att han har anklagats för trakasserier av flera kvinnor.

Även moderat politiker med förtroendeuppdrag i Stockholm lämnade under förra tisdagen sin tjänst, detta efter att han anklagats för sexuella trakasserier i samband med #metoo-kampanjen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro