ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagsledamöters bilar smutsar ner mer

Fredrik Beckman · 5 Aug 2013
Uppdaterad 6 Aug 2013

Många riksdagsledamöter kör omkring i äldre bilar. Det gör att riksdagsledamöternas bilar släpper ut mer koldioxid än snittet för nya bilar.

klar

Artikellänk är kopierad

Nya bilar släpper ut mindre koldioxid och drar mindre bränsle per mil. Enligt Statoil har utsläppen de senaste åtta åren från nya personbilar i Sverige minskat med 29 procent.

Många riksdagspolitiker kör dock fortfarande omkring i äldre bilar.

De bilar som riksdagsledamöterna äger släpper i genomsnitt ut 171 gram koldioxid per kilometer, det är 33 gram mer än genomsnittet för nya bilar som registrerades 2012.

– Många av de trafikrelaterade klimatfrågorna ligger i politikernas händer. De har ett enormt ansvar för bilar, bränslen och förändrat beteende, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör, Statoil Fuel & Retail Sverige.

Egentligen släpper riksdagsledamöternas fordon ut ännu mer än statistiken som Statoil har tagit fram. För många bilar från innan millennieskiftet finns ingen utsläppsstatistik. Men klart är att de bilarna har betydligt större klimatpåverkan.

Carl B Hamilton, riksdagsledamot för Folkpartiet, kör just en sådan bil, en Volvo 855-512 från 1996.

– Vi kör inte så mycket. Det är till och från landet på sommaren. Det är inte 1 000 mil om året. Jag känner mig inte så skyldig till utsläpp, säger han.

En parameter som inte Statoil tar hänsyn till är den klimatpåverkan som tillverkaningen av nya bilar innebär, och den förlust man då gör genom att skrota dugliga bilar i förtid.

Anders Huss vill ändå lyfta diskussionen om hur mycket mindre nya bilar släpper ut.

– Skulle de 4,4 miljoner bilar som finns i den gamla vagnparken bytas ut mot nya skulle det innebära att vi minskar bränsleförbrukningen med nära en miljard liter per år.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro