ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksdagsmän fick språkresor för miljoner

Daniel Boman · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Här kunde riksdagens ledamöter finslipa sina språkkunskaper.

Här kunde riksdagens ledamöter finslipa sina språkkunskaper.


klar

Artikellänk är kopierad

På upphandlade kursanläggningar i London, Canterbury och exklusiva Nice på franska sydkusten bodde ett flertal inbjudna ledamöter en vecka för att finslipa sina språkkunskaper i engelska och franska – med resa, boende och mat betalt.– Jag fick frågan och tackade ja. Eftersom jag har ett uppdrag i Europa­rådets parlamentariska församling var det viktigt för mig att prata så mycket franska som möjligt. Men för min del hade vi lika gärna kunnat vara i någon annan fransktalande del, säger Björn von Sydow (S), som var en vecka i Nice.Enligt Eva Brandorf Helsing, personalchef på riksdagsförvaltningen, kostar en kursplats i genomsnitt 25 000 kronor. Förra året landade notan på 1,7 miljoner kronor. I år väntas den bli något högre, men sluträkningen är inte färdig.Totalt har 2,25 miljoner kronor i år avsatts för riksdagsledamöternas språkutbildningar, 50 000 mer än förra året.– Det här är en tradition och utgör den större delen av den budgeten. Men beslutet omprövas varje år, säger Eva Brandorf Helsing.

Lika bra kurs hemma

En riksdagsledamots språk­resa till England kostar 25 000 kronor, sex gånger mer än en konversationskurs på Medborgarskolan.– Vi kan erbjuda lika bra engelskautbildning som en språkresa. Fördelen med en resa till ett annat land är att man kan prata språket efter lektionen, men det blir väldigt intensivt. Jag tror att man behöver uppe­håll mellan lektionerna för att kunna smälta innehållet, säger Eva Levin, verksamhets­chef på Medborgarskolan.Där kostar en lektionstimme 113 kronor, vilket blir 4 520 kronor för en veckas heltidsstudier.– Tjugofemtusen kronor låter väldigt mycket, säger Eva Levin. Hon får medhåll av Birgitta Thulin på Folkuniversitetet. Där kostar en konversationskurs 1 570 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro