ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riksidrottsförbundet: Matchfixning är ett stort problem inom svensk fotboll

Filip Häggberg · 18 Maj 2017
Uppdaterad 18 Maj 2017
Johan Claesson, till höger, är samordnare på Riksidrottsförbundet.

Johan Claesson, till höger, är samordnare på Riksidrottsförbundet. Foto: Adam Ihse/TT/Riksidrottsförbundet


Matchen mellan IFK Göteborg och AIK som skulle spelats på torsdagskvällen ställdes in efter ett försök till matchfixning. Enligt Johan Claesson, samordnare på Riksidrottsförbundet, är matchfixning ett stort problem inom svensk fotboll.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på torsdagsförmiddagen som Svenska fotbollsförbundet gick ut med nyheten att en AIK-spelare blivit hotad och erbjuden en stor summa pengar för att se till att hans lag förlorade.

Mellan 2013 och 2016 finns det nästan 90 matcher som misstänks ha blivit manipulerade inom svensk fotboll, enligt Johan Claesson, samordnare på Riksidrottsförbundet.

– Att det är så många matcher visar att det är ett tydligt problem för fotbollen. Det kan också finnas ett mörkertal, eftersom den här typen av verksamhet inte vill komma upp till ytan, säger han.

Matchfixningsförsöket mellan IFK Göteborg och AIK är det första kända fallet i allsvenskan, Sveriges högsta serie. Tidigare har det handlat om matcher från superettan ner till division 3.

– Eftersom vi sett att det händer i andra divisioner och att det finns nätverk som har matchfixning som sysselsättning är jag inte överraskad över att det händer på högsta nivå också. Det är väldigt tråkigt för fotbollen, säger Johan Claesson.

En anledning till att matchfixarna börjat sikta in sig på allsvenskan är för att det finns mer pengar att tjäna.

– De väger förtjänsten mot risken. Ju lägre ner du kommer i divisionerna, desto billigare är det att muta spelarna och lättare att komma undan med det, men svårare att tjäna stora pengar.

Per Carlander, chef för spelsäkerhet på Svenska Spel, fyller i:

– Det finns egentligen ingen lagstiftning mot matchfixning i Sverige. Du kan åtalas för brott som hot, muta eller bestickning, där straffsatserna är ganska låga. Matchfixarna har insett att det finns en stor uppsida ekonomiskt, och nedsidan i form av straff är ganska låg, säger han.

Både Riksidrottsförbundet och Svenska Spel jobbar aktivt med att hålla matchfixning borta från all idrott i Sverige.

– Vi jobbar bland annat med att få människor inom idrotten att förstå hur allvarligt det här är. Vi informerar också om hur man som utsatt ska hantera det, och det är att säga nej på en gång, precis som AIK-spelaren gjorde, säger Johan Claesson.

– Vi har bland annat valt att ha ett mindre utbud på våra spel. Vi erbjuder exempelvis inte spel på kort och hörnor längre, eftersom det kan vara lätt att manipulera. Vi har också en ny regel, misstänker vi att en match är manipulerad kan vi stoppa spelet på matchen och återbetala alla insatser, säger Per Carlander.

pil
Tidigare misstänkta läggmatcher

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.

Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.

Källa:  Källa: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro