ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rikspolischefen ber romer om ursäkt: "Polisen gjorde fel"

Niklas Svahn · 8 Maj 2015
Uppdaterad 8 Maj 2015
Dan Eliasson tillträdde som ny rikspolischef den 1 januari 2015.

Dan Eliasson tillträdde som ny rikspolischef den 1 januari 2015. Foto: TT


Nya rikspolischefen, Dan Eliasson, ber nu om ursäkt för romregistret som upprättades av Skånepolisen. Vi gjorde fel”, säger han till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2013 avslöjade DN ett hemligt register som Skånepolisen förde över romer. 4700 personer ingick i registret varav 1000 var barn.

Registret har bedömts olagligt av Säkerhets och integritetsskyddsnämnden (SIN) och JO har riktat svidande kritik mot brister inom polismyndigheten som möjliggjort den olagliga registreringen av romer.

Nu, över ett och ett halvt år efter avslöjandet, ber den nya rikspolischefen Dan Eliasson romerna om ursäkt.

– Jag vill be romerna i Sverige om ursäkt. Jag har gjort det via Kommissionen mot antiziganism och jag gör det här och nu. Polisen gjorde fel, säger han nu till DN.

Registret har inte visat brottslighet utan är en förtäckning över släktband mellan personer från främst romska familjer. Eliasson ser allvarligt på kritiken.

– Det är den samlade kvalitetsbristen som vi måste ta till oss. Som att vi inte gallrat uppgifter och inte markerat att människor är oskyldiga, säger han till tidningen.

JO pekar bland annat ut flera höga chefer vid Skånepolisen som ytterst ansvariga för registret och beskriver det som ett register över ”etnisk tillhörighet”.

– Många av oss som bor i Sverige har växt upp i en miljö där romer har porträtterats på ett visst sätt. Vi har ett bagage med oss som säkert kan ha påverkat oss inom polisen utan att vi vet om det. Jag utesluter inte att det kan ha haft betydelse här. Men att det skulle finnas en vilja till diskriminering, det har jag väldigt svårt att tro, säger Dan Eliasson till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro