ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rikspolischefen: Polisen bör slippa sociala uppgifter

Annica Ögren · 27 Okt 2018
Uppdaterad 27 Okt 2018
Rikspolischefen Anders Thornberg menar att polisens brottsbekämpning skulle kunna få bättre resultat om polisen slapp vissa arbetsuppgifter som inte har något med begångna brott att göra.

Rikspolischefen Anders Thornberg menar att polisens brottsbekämpning skulle kunna få bättre resultat om polisen slapp vissa arbetsuppgifter som inte har något med begångna brott att göra. Foto:  Henrik Isaksson/ Patrik Österberg / IBL Bildbyrå


För att bli bättre på brottsbekämpning bör polisen slippa en rad uppgifter som istället skulle kunna skötas av andra. “Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar", säger Rikspolischefen Anders Thornberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens förmåga att klara upp brott har försämrats under flera års tid och i dag leder 13 procent av alla polisanmälningar till någon form av rättsligt efterspel. Det rapporterar Ekot.

För att polisen ska kunna koncentrera sig på rent polisarbete säger nu Rikspolischefen Anders Thornberg i en intervju med Ekot, att andra bör kunna ta över mer av de sociala uppgifterna som Polismyndigheten i dag står för.

Tar hand om bortsprungna djur

– Vi transporterar frihetsberövade kors och tvärs över hela landet i olika omfattning. Vi får transportera väldigt långt om vi ska utföra verkställigheter för migrationsverkets förvar, säger Thornberg och fortsätter:

– Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar. Vi tar hand om 60 000 människor som är berusade varje år, och som inte kan ta hand om sig själva, och låser in dem i en poliscell. De har inte begått något brott över huvud taget.

Vem eller vilka som skulle kunna tänkas ta över arbetsuppgifterna vill dock Thornberg inte svara då han anser att han inte är rätt person för det.

Men han säger att det kan vara en fråga för beslutsfattare, om hur man ska fördela resurserna i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro