ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riktlinjer saknas för avgifter i skolan

Valerie Kaspersen · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018
Avgifterna kan beröra medhavd frukt, pengar till skolresor och olika insamlingar.

Avgifterna kan beröra medhavd frukt, pengar till skolresor och olika insamlingar. Foto: IBL


Alla barn har rätt till en avgiftsfri skola, enligt skollagen. Trots det är det stora skillnader i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Beroende på var eleverna bor kan det vara så att skolan inte är helt avgiftsfri. Detta eftersom skollagen har undantag gällande “obetydliga och enstaka kostnader”, vilket kan tolkas olika, rapporterar SR.

Jobbigt att inte ha råd

Avgifterna kan beröra medhavd frukt, pengar till skolresor och olika insamlingar. Var för sig kan avgifterna verka små, men blir tillsammans svåra kostnader för många föräldrar.

– Det är fruktansvärt jobbigt att inte har råd, men jag får prioritera barnen. Ibland blir det att jag äter mindre så barnen får mer att äta, säger en mamma till SR.

Saknas riktlinjer

Både Skolverket och Skolinspektionen är enade om att det saknas nationella riktlinjer om hur mycket “obetydliga” kostnader är och hur ofta man får ta ut ”enstaka” avgifter.

”Vi försöker vara tydliga i vår information”

Sedan 2006 har Skolinspektionen har fått in över 450 anmälningar om avgifter i skolan. Bara i år har de tagit beslut om elva fall, varav tio fick avslag.

– Vi försöker vara tydliga i vår information, men självklart kan jag tänka mig att det hade varit skönt för föräldrar och andra att veta exakt vilka belopp som gäller men det är svårt. Vårt uppdrag är att vi får ta ställning i varje enskilt fall, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro