ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ring billigare med egen basstation

Ola Jacobsen · 14 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Nu har Ericsson tagit fram en pytteliten gsm-basstation som man kopplar in på sitt fasta bredband hemma. 

Nu har Ericsson tagit fram en pytteliten gsm-basstation som man kopplar in på sitt fasta bredband hemma. 


klar

Artikellänk är kopierad

IP-TELEFONI.Dålig mobilteckning hemma? Snart kan du köpa en egen mobilbasstation.

Ericsson har tagit fram en pytteliten GSM-basstation, en femtocell, som man kopplar in på sitt fasta bredband hemma. Den lilla basstationen, som kallas femtocell, ger inte bara garanterad mobilteckning utan också en billigare taxa, eftersom basstationen känner av att du är hemma och kopplar samtalet via ditt bredband i stället för över mobilnätet. I Frankrike har försäljningen redan börjat, till Sverige kommer den först nästa höst.– De svenska operatörerna har varit avvaktande hittills, säger Ulf Ewaldsson, produktchef för GSM på Ericsson.

•• Vilka operatörer tror du kommer sälja femto?– De som upplever att de förlorar samtal på att deras kunder av prispress söker sig till Skype och liknande produkter. Men också mobiloperatörer som ser det som en chans att komma in på hemtelefonimarknaden, säger Ulf Ewaldsson.

Bland de svenska teleoperatörerna är intresset blandat.– Vi ser inte att femtobasstationer blir billigare för oss. Vi har redan basstationer med fin täckning. Det blir att gå över ån efter vatten, säger Stefan Axelsson, teknisk chef på Tele 2 i Sverige.

Telia Sonera är mer positiva.– Femto är intressant eftersom det ger en extra kapacitet och täckning nära kunden. Vi tittar på tekniken för alla åtta länder som vi verkar i, säger Lars Klasson, teknikchef inom mobila tjänster på Telia Sonera.

Förutom gsm-enhet fungerar femto också som wifi-router. Även konkurrenterna Nokia-Siemens och Netgear är på gång med gsm-basstationer för hemmen.

•• Vad skiljer er femto från deras?– Vi har hittat på den. Vi har ett till 1,5 års försprång. Den största skillnaden är att vår femto kan definiera ett hem. Därför kan operatörerna erbjuda lägre taxa när man ringer via femton.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro