ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Ring P1" registrerar lyssnaråsikter – kan finnas fler databaser

TT · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
"Ring P1" registrerar lyssnarnas åsikter

"Ring P1" registrerar lyssnarnas åsikter Foto: Scanpix


Lyssnare som ringer in till Sveriges Radios "Ring P1" får åsikter, politisk hemvist, religionstillhörighet, ålder och eventuella sjukdomar i hemlighet registrerade i en "telefondatabas".

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgifterna ska användas av programmets redaktion och i ett internt dokument står det att varken den som ringer in eller den som lyssnar "kan på rimliga grunder bli upprörda" över att känsliga uppgifter samlas in, skriver Dagens Nyheter.

Projektledningen för Ring P 1, som har tagit fram det interna dokumentet, finns i Göteborg där Ylva M Andersson är kanalchef och ansvarig utgivare. Hon blev varse den nya åsiktsregistreringen i går.

– Vi ska inte ha någon typ av registrering av folks åsikter eller värderingar i någon bas. Vi måste se över detta nu, säger hon till TT.Syftet med telefondatabasen, så som Ylva M Andersson har känt till den, är att notera vilka som ringer, varifrån de ringer och vad de pratar om. Varken hon eller företagets vd har känt till att bland annat åsikter, religion och sjukdomar också registrerats.

– Eftersom programmet sänds från tre orter vill vi säkerställa att vi har en mångfald av ämnen och en mångfald av röster, säger kanalchefen Ylva M Andersson till TT. Hon tror också att det kan finnas databaser inom andra program. Telefondatabasen kritiseras internt och en del av "Ring P1":s redaktioner har valt att frångå direktiven. Programledaren Täppas Fogelberg säger till DN att han "blev alldeles kall när han hörde det".– Ja, jag tror att telefondatabaser används i program som bygger på lyssnarmedverkan.

– Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsensskilt från det öppna och demokratiska samhälle som Sverige Radio verkar i och är en del av. När vi sänder från Sundsvall så tillämpar inte vi åsiktsregistrering, säger han till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro