ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ringhals: "Säkerheten har fungerat"

Peter Löwendahl · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012
Ringhals: "Säkerheten har fungerat" Gösta Larsen är kommunikationschef på Ringhals.

Ringhals: "Säkerheten har fungerat" Gösta Larsen är kommunikationschef på Ringhals. Foto: Scanpix


I 28 timmar befann sig Greenpeace aktivister på kärnkraftverket i Ringhals. Ändå anser kommunikationschefen Gösta Larsen att säkerhetsrutinerna fungerat. "De har inte lyckats ta sig in på driftsområdet", säger han till Metros reporter på plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kan det finnas kvar aktivister under så lång tid utan att de hittats?

– Det tar en stund att söka av. Vi sökte av i går, sedan har vi haft personal på plats hela natten, polis och väktare, och de har inte rört sig under natten, de har inte kunnat röra sig under natten.

• De hävdar ju att de bytte tak?

– Ja, jag vet. Det får stå för dem.

• Du var ju tidigare i morse tveksam till att de var kvar?

– Ja, tveksam till. Det var någon som ringde och sa att de twittrar att de är kvar, och det kan ju vem som helst göra. Det är ju så mycket uppmärksamhet på detta så det hade ju varit möjligt. Sedan visade det sig att de var här, och jag har aldrig sagt att vi inte har någon här. Vi fortsätter undersökningen, det har vi gjort i går och det gör vi i dag. Vi kommer att fortsätta tills vi är helt hundra på att det inte är någon kvar.

• Hur lång tid tar det?

– Det vet jag inte, det får man nog prata med polisen om, det är de som leder det arbetet.

• Har ni höjt säkerheten?

– Ja, vi har ju utökat antal vakter på plats, vi koncentrerar oss också på att folk inte kommer in på driftområdet. Man måste ha klart för sig att de är på industriområdet, och även om det kan tyckas konstigt så har det inte samma säkerhetsklassning. Det är ett vanligt industriområde med ett staket som kan klippas upp med bultsax, vilket de bevisade att man kunde. Det är till för att markera att här går gränsen, här begår man ett lagbrott och då tillkallar vi polis. Det är inte så märkligt som det låter.

• Nu är ju inte detta ett helt vanligt industriområde.

– Jo, även om det kan tyckas märkligt. Det är inte övervakat på samma sätt. När man kommer in till nästa staket så är det övervakat på ett helt annat sätt.

• Men redan här ute kollar ni ju bilarna som kör in.

– Jo, det är klart att vi kollar bilarna, det gör de om du kör in på en annan industri. Du kör inte in på Volvo med en bil och bara kör runt.

• Kollar de bagageluckan på Volvo?

– Nja, det vet jag inte, men det är ett industriområde. Men i dag har vi speciella omständigheter, annars kollar vi allting när de ska in på nästa område. Och normalt sett kör man inte med bilar här.

• Ni har höjt säkerheten?

– Ja, vi har den säkerhet som behövs varje dag för att bevaka kärnkraftverket, men i en sådan här situation är det klart att det blir en utökad bevakning.

– Vi har krav från myndigheten på att ha visst skydd från fysiskt intrång. Det skyddet har vi, och det skyddet är intakt. Vi har följt de regler som gäller. Yttre staket. Polisen kontaktas och tar hand om det om man tar sig genom det.

• Men att ni har följt de regler som gäller kanske inte är den viktiga frågan, utan huruvida reglerna är tillräckliga.

– Det är en fråga man får ställa sig efter en sådan här händelse.

• Är det de?

– Det är myndigheterna som slår fast reglerna. De regler som gäller i dag är att människor inte ska kunna ta sig in till driftområdet, och det har de inte gjort.

• Men är reglerna tillräckliga?

– Det är en fråga man får ställa till strålsäkerhetsmyndigheten, och den får ställas efter i dag.

• Ni har ingen åsikt om det?

– Vi har ett yttre staket, det ska markera var gränsen på Ringhals territorium är, om man tar sig in där så ringer man polisen så blir det en polisiär insats. Vår uppgift är att se till att ingen tar sig in innanför driftområdet, och det har ingen gjort heller. De har inte kunnat åstadkomma någon skada på den kärntekniska anläggningen från där de har befunnit sig.

• Om det hade varit deras uppsåt hade de kunnat göra det?

– Det vet jag inte. Det är betydligt svårare. Svårighetsgraden ökar ju längre in man kommer.

• Men så pass nära som de kom, 75 meter.

– Jo, men nära – vi är nära nu. Hur långt ska man vara då?

• Det vet inte jag. Det är inte jag som är expert, det är du.

– Nej, det är strålsäkerhetsmyndigheten. Det är de som bestämmer vad som gäller.

• Och ni ser ingen anledning att regelverket ska ändras?

– I dag ser vi ingen anledning. Det ser vi efteråt när detta har utvärderats, då får myndigheten värdera om vi ska göra på något annat sätt.

• Hur lång tid kommer den utvärderingen att ta?

– Det vet jag inte. Det finns förslag lagda redan till regeringen om att förstärka det fysiska skyddet, som regeringen inte behandlat än, som myndigheten skickat in tidigare i år. Det kommer att bli en senare fråga. Men som det fungerar i dag så har säkerheten fungerat som den avsett. De har inte kommit in där reaktorerna finns.

• Finns det, som du ser det, någonting positivt med den här aktionen för att få igång en debatt i frågan om den fysiska säkerheten är tillräcklig?

– Det finns ingenting positivt med det. Vi gör en samhällsnyttig insats. Vi producerar 20 procent av Sveriges el. Här är 2 500 personer som gör sitt bästa varje dag. De bara saboterar. Jag tycker att det är dumt. Det kostar stora summor för samhället i polisiära insatser. Jag accepterar att de har en annan åsikt. Demonstrera gärna, stå här ute och gör det. Prata med folk. Kom gärna hit en annan dag och prata med oss, de är välkomna när de vill. Det här tycker jag är fel metod. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro