ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rinkebyakademien stämmer staden på miljonbelopp

Josefin Svenberg · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014
När Stavros Louca, matematiklärare känd från ”Klass 9A” och grundare av Rinkebyakademien, passerar akademiens gamla lokaler blir han snabbt omringad av sina gamla elever i Rinkebyskolan. ”Matten har blivit kaos sedan Stavros slutade. Och vi kunde hänga på Rinkebyakademien, men nu har vi inget sånt kvar”, säger Sajad Ali, 15.

När Stavros Louca, matematiklärare känd från ”Klass 9A” och grundare av Rinkebyakademien, passerar akademiens gamla lokaler blir han snabbt omringad av sina gamla elever i Rinkebyskolan. ”Matten har blivit kaos sedan Stavros slutade. Och vi kunde hänga på Rinkebyakademien, men nu har vi inget sånt kvar”, säger Sajad Ali, 15. Foto: Gustav Gräll


Rinkebyakademien – flaggskeppsprojektet vars verksamhet nu är haltande och står utan lokaler – har inte fått del av alla bidrag som de beviljats. Det menar akademiens grundare, som nu stämmer Stockholms stad på nära 2,3 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Många ungdomar saknar Rinkebyakademien och är upprörda över att verksamheten tvingats flytta ur lokalerna. ”Vi fick extra hjälp på lördagar där och många fick hjälp att få sommarjobb. Vi var som en stor familj på Rinkebyakademien”, säger Sandibell Saliba, 16, här tillsammans med matematikläraren Stavros Louca som är ordförande för akademiens grundare Akademiker för Rinkeby, AFR.
Många ungdomar saknar Rinkebyakademien och är upprörda över att verksamheten tvingats flytta ur lokalerna. ”Vi fick extra hjälp på lördagar där och många fick hjälp att få sommarjobb. Vi var som en stor familj på Rinkebyakademien”, säger Sandibell Saliba, 16, här tillsammans med matematikläraren Stavros Louca som är ordförande för akademiens grundare Akademiker för Rinkeby, AFR.Foto: Gustav Gräll
”Rinkebyakademiens lokaler står tomma sedan oktober när vi tvingades ut härifrån. Vi fortsätter att jobba med ungdomarna, men det är en handikappad verksamhet. Nu får vi hålla kontakten i sociala medier och träffas på allmänna platser, som torget och biblioteket istället”, säger Stavros Louca, ordförande i föreningen Akademiker för Rinkeby som grundade Rinkebyakademien 2008.
”Rinkebyakademiens lokaler står tomma sedan oktober när vi tvingades ut härifrån. Vi fortsätter att jobba med ungdomarna, men det är en handikappad verksamhet. Nu får vi hålla kontakten i sociala medier och träffas på allmänna platser, som torget och biblioteket istället”, säger Stavros Louca, ordförande i föreningen Akademiker för Rinkeby som grundade Rinkebyakademien 2008.Foto: Gustav Gräll

Rinkebyakademien har hyllats som ”ett föredöme för Sverige och omvärlden” och såväl kungligheter som statsråd har besökt den framgångsrika verksamheten.

Men i höstas – bara två år efter det att prins Daniel återinvigde Rinkebyakademien efter branden 2010 – förlorade verksamheten sitt kommunala stöd och tvingades lämna sina lokaler. Istället har Rinkebyskolan beviljats medel för att bedriva en liknande verksamhet.

Nu väljer föreningen Akademiker för Rinkeby, AFR, som grundade Rinkebyakademien, att stämma Stockholms stad på sammanlagt 2 256 374 kronor. Enligt AFR motsvarar den summan de bidrag inom Järvalyftet som verksamheten har beviljats, men inte tagit del av.

– AFR:s bidrag har kommit in på ett konto som har administrerats av Rinkebyskolan och vi har inte haft någon insyn i hur våra pengar har disponerats. Nu i efterhand har vi begärt ut kontoutdragen och upptäckt att Rinkebyakademien inte har fått del av alla medel som vi blivit beviljade, säger Stavros Louca, matematiklärare känd från tv-serien ”Klass 9A” samt ordförande i AFR.

Enligt AFR handlar det om cirka en miljon i icke utbetalda medel och drygt 900 000 kronor som har betalats ut i löner till lärare anställda av Rinkebyskolan, som inte har arbetat inom projektet Rinkebyakademien. Övriga 300 000 kronor har gått till inköp av bland annat it-tjänster, brandsläckare och möbler som inte har använts inom Rinkebyakademien, enligt stämningsansökan.

AFR kritiserar även Stockholms stads agerande i samband med att de slutade ge bidrag till Rinkebyakademien och sade upp dem från lokalerna.

– Det är Rinkebys ungdomar som drabbas, det är det värsta med allt det här. Vi hade 350 barn och ungdomar under våra vingar, och verksamheten är minst sagt haltande nu, säger Nebojsa ”Nebbe” Borovic, projektsamordnare på Rinkebyakademien.

Stadens grundskoledirektör Håkan Edman vill inte kommentera ärendet ”på grund av de pågående diskussionerna mellan Rinkebyakademien och staden”. Inte heller ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) vill ge någon kommentar, varken kring Rinkebyakademiens utveckling eller AFR:s stämningsansökan. Via sin pressekreterare hänvisar han istället till stadens juridiska avdelning.

– Vi kan inte kommentera stämningen eftersom den ligger hos tingsrätten för beredning, så vi har inte sett den ännu, säger Kristina Stavne, biträdande stadsadvokat i Stockholms stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro