ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Risk för att brunnar i Norrland sinar

Stockholm TT · 21 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är främst brunnar där det tidigare varit problem med tillgång på grundvatten som kan få det besvärligt. SMHI varnar också för att det finns risk för höga salthalter i brunnar i kustnära områden i Norrland, särskilt i djupa bergborrade brunnar.

SMHI konstaterar i en färsk rapport att grundvattensituationen är tillfredsställande i landets södra delar.

I delar av Blekinge och östra Skåne har stora nederbördsmängder medfört att grundvattennivåerna har stigit med omkring 40 cm vilket är tämligen ovanligt vid den här tiden på året.

I övriga delar av Götaland och Svealand har de i genomsnitt sjunkit med 20 cm vilket är normalt för årstiden. I större delen av Norrland har nivåerna sjunkit mellan 30 och 60 cm vilket är mer än normalt.

Stora mängder regn har den senaste veckan fallit över Götaland och Svealand. Vattenföringen i medelstora och stora vattendrag har dock ännu inte nått några högre nivåer.

Vattenstånden är normala i de stora sjöarna, förutom Vänern där det ligger under det normala. Under kommande vecka väntas mer regn över Götaland och Svealand och lokalt kan det komma stora mängder regn. Markvattenhalten och vattenföringen kommer då att öka.

Lokala regnskurar kan orsaka problem i små vattendrag och dagvattensystem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro