ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Risk för fler drunkningar om VM-segrar firas med fyllebad

Björn Sjö · 28 Jun 2018
Uppdaterad 29 Jun 2018
Värmebölja, semester och fotbolls-VM kan bli en farlig kombination om alkoholen flödar under matcherna och segerfirandet avslutas med bad. Det menar bland annat Svenska livräddningssällskapets säkerhetsansvarige Mikael Olausson.

Värmebölja, semester och fotbolls-VM kan bli en farlig kombination om alkoholen flödar under matcherna och segerfirandet avslutas med bad. Det menar bland annat Svenska livräddningssällskapets säkerhetsansvarige Mikael Olausson. Foto: IBL/Pressbild


Fyra av tio svenskar tycker det är okej att kombinera bad och alkohol, visar en ny undersökning. Men många som drunknar har alkohol i blodet. Och när fotbolls-VM ska firas med öl och bad kan det sluta illa.

klar

Artikellänk är kopierad

Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet.

Trots det tycker fyra av tio svenskar att det är okej att dricka i samband med bad.

Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Åsikterna skiljer sig något mellan könen. Av männen tycker 46 procent att bad och alkohol är okej, medan bara 30 procent av kvinnorna svarar ja.

De flesta (63 procent) har badat efter att ha druckit. Här är männen också i majoritet, med 71 procent. Av kvinnorna svarar 54 procent ja på frågan om de druckit och badat.

Ingen förändring från i fjol

Trygg-Hansa har gjort samma undersökning under flera år.

– Tyvärr ser vi ingen förändring i år jämfört med 2017, säger Trygg-Hansas presschef Joseph Borenstein om människors inställning.

En liten tröst är möjligen att 2016 var ett sämre år, då 43 procent svarade att det var tyckte det var okej att kombinera alkohol och bad.

Risken är stor att drunkningsolyckor på grund av fyllebad kommer att öka i år. Maj var en mörk månad i statistiken, med värmebölja och rekordmånga drunkningar.

Under maj drunknade 21 personer, den högsta siffran på femton år enligt Svenska livräddningssällskapet som samlar in statistiken.

Fler drunknar under VM-år

Nu är det fotbolls-VM, nya värmeböljor, semestertider – och alkoholen flödar framför tv- och storbildsskärmar när matcherna spelas och segrar firas.

– Vi vågar nog inte dra några slutsatser om att VM-somrar skulle öka drunkningarna, säger Joseph Borenstein på Trygg-Hansa.

– Men visst, många är lediga och ser kanske matcherna tillsammans med andra och då är det säkert inte ovanligt att man dricker alkohol.

Inte heller Svenska livräddningssällskapets säkerhetsansvarige Mikael Olausson vågar dra slutsatser om VM-fotbollens inverkan på drunkningarna.

– Vad vi ser är en ökning av drunkningarna efter 2010. Och det ser illa ut i år, med höga majsiffror.

Påverkar simförmågan

Mer säkert är att alkohol påverkar simförmågan.

–  Precis som i trafiken räcker det med ett glas, säger Joseph Borenstein.

Män tycker enligt Trygg-Hansas attitydundersökning att det är ok med alkohol och bad.

– En medelålders man är den genomsnittlige drunknaren. Vissa män har en övertro på sin förmåga och ger sig ut på längre simturer än de orkar.

Svenska livräddningssällskapets Mikael Olausson ser också en farlig kombination av försämrat omdöme och sämre fysik.

– Omdömet blir sämre när man har druckit. Och kroppen får sämre förmåga av alkohol. Därför avråder vi från drickande och bad- eller båtliv.

Läs mer: Experter: Så räddar du badare som håller på att drunkna

Trygg-Hansa satte förra sommaren upp alkomätare vid livbojarna på tolv populära badplatser i landet. Mätarna var kopplade till en mobilapp, som visade om det var lämpligt med bad eller ej.

– Tyvärr har Apple stoppat vissa appar med anknytning till alkohol i år. Både vi och Systembolaget har fått plocka bort appar där man kan mäta promillenivån,  säger Joseph Borenstein.

Trygg-Hansa har i år fått nöja sig med att sätta upp en påminnelse om att man inte bör bada om man har druckit alkohol.

– Förhoppningsvis får det folk att tänka till en extra gång, säger Joseph Borenstein.

pil
Fakta

Badplatserna där livbojar förses med påminnelse om riskerna med bad och alkohol:

Hornsbergs strand, StockholmTanto, StockholmAskimsbadet, GöteborgRibersborg, MalmöTylösand, HalmstadBöda Sand, ÖlandKallis, GotlandSjön Glan, NorrköpingLyssnaängsbadet, UppsalaLögastrand, VästeråsBettnesands Havsbad, UmeåSurfbukten, Östersund

Källa: Källa: Trygg-Hansa

pil
Drunkningar

Fotbolls-VM spelas vart fjärde år. Flera av dessa år är också svarta år i drunkningsstatistiken.

År  –  antal drunkade

2000 – 1172001 – 1262002 – 1492003 – 1342004 – 1192005 – 1072006 – 1352007 – 1032008 – 1072009 – 822010 – 792011 – 952012 – 972013 – 1292014 – 1372015 – 1222016 – 1152017 – 92

Källa: Källa: Svenska livräddningssällskapet

pil
Fakta

Undersökningen som nämns i artikelns inledning har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa.Målgruppen är 18-79 år.Totalt har 1000 intervjuer genomförts från 31 maj till 6 juni 2018. Deltagarfrekvensen var 61%.Undersökningen är genomförd via webbintervjuer.

Källa: Källa: Trygg-Hansa

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro