ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Risk för nytt 30 november-kaos

Gustaf Eriksson · 28 Nov 2012
Uppdaterad 28 Nov 2012
Risk för nytt 30 november-kaos

Risk för nytt 30 november-kaos Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Högerextrema organisationen Nordiska Nationalsocialister rustar för att hylla Karl XII på fredag. Samtidigt planeras motdemostrationer. Polisen flaggar för att det kan bli stökigt. – Om det krävs kommer vi att utnyttja vår rätt till nödvärn, säger Rickard Ekman, ordförande för Nordiska Nationalsocialister. Bråk, kravaller och upplopp. Firandet av Karl XII:s dödsdag den 30 november har under många året varit förknippat med oroligheter. På senare tid har högtiden fallit i dvala. Men nu vill Nordiska Nationalsocialister, som tidskriften Expo kallar en nazistisk organisation, återuppliva firandet. 

– Att fira Karl XII är en stor tradition för nationalister. Nu såg vi ett bra tillfälle att återuppliva högtiden, säger Rickard Ekman, ordförande för Nordiska Nationalsocialister. 

Det som gör att Ekman ser ett läge för manifestationen är att de högerextrema demonstrationerna i Salem är inställda i år. Dessutom upprörs organisationen av Miljöpartiets förslag att flytta statyerna av Karl XII och krigarkungs-kollegan Gustav II Adolf ut ur Stockholms innerstad. 

Nordiska Nationalsocialister, som fått demonstrationstillstånd, har fått kommer att samlas vid Kungsträdgården på kvällen den 30 november. Därifrån ska de marschera till Riddarholmskyrkan.

Flera vänstergrupper uppges planera motdemonstrationer. Ingen organisation har dock sökt tillstånd hos polisen.

Citypolisen i Stockholm vill inte gå ut med hur stor insats som planeras, men uppger att det finns det en risk att manifestationen blir stökig.

– Det är alltid svårt att avgöra riskerna på förhand, och vi går aldrig ut med hur stora insatser vi planerar, säger Sofie Österheim, informationsansvarig på citypolisen.

Richard Ekman tror att polisinsatsen kommer bli omfattande.

– Om vi blir angripna kommer vi att utnyttja vår rätt till nödvärn. Vi kommer freda liv och lem, vi är inte en pacifistisk organisation, säger han.

För att minska risken för bråk kommer polisen bland annat att spärra av statyn av Karl XII i Kungsträdgården. 

Även företrädare från den ryska nationalistiska organisationen Ryska imperiska rörelsen har bjudits in till manifestationen. Detta trots att Ryssland var ett av de länder som Karl XII krigade mot. 

– Jag tycker inte att det är märkligt. Det är en fin symbol för att gamla nationsfejder är avslutade, säger Richard Ekman.

Metro.se har utan framgång sökt representanter från flera av de organisationer som planerar att motdemonstrera på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro