ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riskerar sina liv för att ge barnen fusklappar

Tomas Lundin · 19 Mar 2015
Uppdaterad 19 Mar 2015
Vuxna riskerar sina liv för att ta sig in i skollokalerna i byn Manhar för att dela ut fusklappar.

Vuxna riskerar sina liv för att ta sig in i skollokalerna i byn Manhar för att dela ut fusklappar. Foto: TT


Det ser ut som ett flyktförsök från ett fängelse – men bilderna föreställer föräldrar som försöker ta sig in i skolan där deras barn skriver prov för att hjälpa dem fuska. Myndigheterna i Bihar är helt maktlösa inför massfusket, där det går fyra-fem vuxna fuskare på varje elev.

klar

Artikellänk är kopierad

För en fattig familj kan det nästan vara en fråga om liv eller död om deras barn klarar proven som ger dem en biljett till vidare utbildning. 

Bilder visar hur föräldrar klättrar flera våningar på fasaden till en skola i byn Manhar för att smuggla in fusklappar till sina barn. Fusk har nu blivit så utbrett att den lokala regeringen i Bihar-provinsen säger att de är maktlösa, skriver The Hindu

– Först och främst vädjar jag till föräldrar och släktingar att sluta fuska och hjälpa regeringen att genomföra rättvisa prov, säger Bihars utbildningsminister P.K Shahi till tidningen. 

Enligt Shahi är det så illa att det för varje elev går fyra-fem personer som på alla sätt försöker hjälpa dem att fuska under proven. På tv-bilder från kanalen NDTV ser man hur fusket pågår helt öppet och ogenerat i bänkarna. 

Hindustan Times har publicerat en bild där en man sträcker in en fusklapp med hjälp av en 6-7 meter lång stör genom ett klassrumfönster på andra våningen av en muromgärdad skolbyggnad. Samma tidning rapporterar att föräldrar bevakade av beväpnade vakter tagit sig in i skolor för att skriva svar åt eleverna.

De senaste dagarna har över tusen elever blivit påkomna med att fuska i matte och engelska, men eftersom fusket är norm och över en miljon elever gör proven till klass 10 i Bihar är det bara en droppe i havet. Tidigare har försök att stoppa massfusket har orsakat kravaller. 

En rad brister ges som förklaring till massfusket. Få och dåligt utbildade lärare kanske är den viktigaste.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro