ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riskgrupper lever farligt i influensatider

Tobias Sahlén · 30 Okt 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

Sjukdomen som varje år tar flera hundra liv och drabbar över en miljon svenskar är här. Som tur väl är finns det ett lättåtkomligt skydd. Det är dags att vaccinera sig mot influensan.

klar

Artikellänk är kopierad

Influensasäsongen är över oss och innebär attackerar från både ”vanliga” influensan, svininfluensan och pneumokocker. Som tur väl är finns det skydd mot farsoterna och det är nu hög tid för riskgrupper och högriskpatienter att vaccinera sig.

Den mest intensiva delen av influensasäsongen pågår under december och januari. Men enligt Ola Strömdstedt, medicinskt ansvarig läkare och specialiserad allmänläkare på Vaccin Direkt, kan säsongen eftersläntra så sent som in i april.

– Influensan är inte farlig för barn eller friska vuxna människor. Men att bli sjuk är såklart besvärligt. Farligare är det för pensionärer eftersom immunförsvaret försvagas med åldern, säger han.

Allmänhetens förtroende för influensavaccin sjönk kraftigt efter turerna kring svinifluensan 2009. Men i år förväntar sig Ola Strömstedt se fler som går och vaccinera sig.

– Så här långt har vi sett en ökning med upp till 50 procent på vår mottagning i Hammarby Sjöstad. Det kan ju förstås bero på andra orsaker men vi förväntar oss en ökning i år. Och det är glädjande att folk åter fått förtroende för vaccinationer, säger Ola Strömstedt.

Människor över 65 erbjuds också få gratis vaccin mot pneumokocker som är en vanlig orsak till lunginflammation.

– Många pensionärer umgås med sina barnbarn och det är jättevanligt att barn bär på dessa bakterier, säger Ola Strömstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro