ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ritningar över polishus finns att köpa på nätet

Fredrik Samuelson · 21 Nov 2018
Uppdaterad 21 Nov 2018
Ritningar över ett antal polisbyggnader ligger ute på nätet.

Ritningar över ett antal polisbyggnader ligger ute på nätet. Foto: Mikael Fritzon/TT


Ritningar över flera svenska polishus finns tillgängliga på nätet – som vem som helst kan ladda ner mot betalning. Vissa ritningar innehåller känslig information. Sara Rörbecker, pressekreterare vid Säpo, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger: Hotet mot Sverige har ökat de senaste åren”.

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år sedan avslöjade P4 Östergötland att detaljerade ritningar över ett antal polishus kunde laddas ner på polisens egna servrar. Ritningarna togs bort från servarna men kan nu enligt radiokanalen laddas ner mot betalning via en upphandlingssajt. Ritningarna visar bland annat vapenförvaring, förhörsrum och övervakningskameror.

Sara Rörbecker, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, vill inte kommentera den enskilda frågan men säger generellt om säkerhetsskydd:

– Hotet mot Sverige har ökat de senaste åren. Om vissa verksamheter skulle utsättas för angrepp eller intrång skulle det kunna få konsekvenser för rikets säkerhet. Dessa verksamheter behöver ett säkerhetsskydd. Varje verksamhet har själv ansvaret.

Polisen: Kan finnas lägre sekretess

Hon fortsätter:

– Många myndigheter bedriver ett bra arbete, men det finns också brister och de handlar ofta om att säkerhetsfrågorna inte tas på tillräckligt stort allvar i organisationen, att man inte har tagit reda på vad som är skyddsvärt och att man inte har gjort en ordentlig säkerhetsanalys.

Hon hänvisar till polisen när det gäller kommentar om just ritningarna över polishus. Polisens säkerhetskyddschef Lars Björsund säger till P4 Östergötland att de flesta ritningar har ”harmlösa uppgifter” men att det kan finnas lägre sekretess på en del som gör att man ska skydda polisverksamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro