ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Riv upp och gör om sjukförsäkringen”

TT · 7 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX ARKIV


klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att regeringens hantering av sjukförsäkringen kommer att få dramatiska konsekvenser.- Jag tror att det här blir den fråga som regeringen faller på. Den bristande empati, den hänsynslöshet och nonchalans regeringen visat kan mycket väl avgöra valet nästa år, sade han vid en presskonferens på måndagen.- Regeringen får ta på sig ett mycket stort ansvar för att man genomför den här stora förändringen på ett så ogenomtänkt sätt, utan empati och hänsyn till de människor som det handlar om, sade han.

Även Vänsterpartiet vill att sjukförsäkringen rivs upp och görs om.- Regeringen anklagade tidigare oppositionen för att skrämma människor med kritiken mot sjukförsäkringen. Nu har tydligen även regeringen blivit skrämd, eftersom man gör om. Vi hade rätt och de hade fel, säger partiets ordförande Lars Ohly.- Regeringen är nu på flykt från sina egna förslag. Vi har inte råd med en sådan regering.Den senaste förändringen som undantar svårt sjuka, döende människor, är långt ifrån tillräcklig, anser han. De som redan blivit fråntagna sin sjukförsäkring omfattas inte, och inte heller andra kroniskt sjuka människor.Vänsterpartiet vill ha en parlamentarisk socialförsäkringsutredning som skapar en sjukförsäkring som håller över tid. Styrande principer ska vara rätt att arbeta men också rätt att vara sjuk.

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar förändringarna i sjukförsäkringen men säger att de kan behöva anpassas.- Det finns inga perfekta stora reformförändringar som alltid blir rätt direkt. Det finns inga exempel på det, säger statsministern till TT efter ett tal på universitetet i Karlstad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro