ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robert och Canon går skilda vägar – efter 35 år

Aron Andersson · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

GÖR SLUT. När Robert Westin började jobba på Canon var det för att sälja kopiatorer i en källarlokal. 35 år senare omsätter företaget 2 miljarder kronor i Sverige och har en betydligt större produktkatalog. De senaste tio åren har Robert Westin varit vd och efter en lång karriär lämnar han företaget i april, mitt under en pågående lågkonjunktur.– Jag har inte dåligt samvete för jag vet att jag har en bra efterträdare. Och vi har massvis av bra människor som gör att Canon kommer att gå stärkt ur krisen. Rent egoistisk kan jag känna att det hade varit kul att vara med när det måste göras anpassningar.Du har varit med om tidigare lågkonjunkturer?– Det här blir egentligen den fjärde. När jag började var det lågkonjunktur och tillsammans med tjänstebilen fick jag ett ransoneringskort på bensin, så det gällde att verkligen planera sina resor.Hur skiljer sig denna svacka från tidigare?– Framför allt på två sätt. Det ena är att denna är global. Tidigare har det drabbat världsdelar eller till och med enstaka länder. Dessutom går informationen så snabbt. Nu läser alla hur det går på börsen i New York och säljer sitt aktieinnehav dagen efter. Det är mer psykologi nu. Men att det går så snabbt tycker jag vi ska se något positivt i också. Kanske innebär det att även uppgången kommer snabbare.Kan det leda till nya produkter från Canon?– Det är möjligt att vi försöker jobba ännu mer med energisnåla produkter. Canon ligger långt fram vad gäller material. Vi är med och forskar på skärmsidan där vi har en teknologi. Men Canon har alltid klivit in i nya produktområden när vi har en teknologi. Vi vill alltid ha ett försprång, vi var väldigt tidiga med digitala kameror och det tog lite tid innan det satte fart.

Vilka områden tror du blir Canons viktigaste om fem eller tio år?– Det finns en växande marknad inom mjukvara och tjänster och mycket pengar att spara inom exempelvis dokumenthantering. Det är det sista området där storföretagen ytterligare kan rationalisera kostnader och samtidigt ta kontroll över dokumentflödet.

Lågpriskameror?– Vi kommer inte att gå in på lågprissegmentet. Vårt fokus ligger i att producera högkvalitativa produkter med unika produktfördelar och det är inte vår styrka att producera till låga kostnader. Vi var inte med när det fanns instamatic heller. Ska man vara hård kan man säga att vi missade mobilkameramarknaden, vilket flera japanska företag gjort. Canon har ibland en tendens att vilja gå egna vägar.Kommer videokameror och stillbildskameror att bli en och samma produkt?– Jag tror att Canon kommer att låta varje produktområde växa och utvecklas för sig. Jag har varit med så pass länge att jag sett Canon konkurrera med sig själv om samma behov. Se på bläck- och laserskrivare, varför inte välja en? Det finns en skillnad på vad som går att ta fram teknologiskt, och vad människan vill ha.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro