ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Roberts fru dog i hans armar på Mount Everest

Åsa Larsson · 30 Maj 2016
Uppdaterad 30 Maj 2016
Klättraren Robert Gropel sörjer sin hustru i Kathmandu.

Klättraren Robert Gropel sörjer sin hustru i Kathmandu. Foto: Niranjan Shrestha/AP Photo


Australiska Maria Strydom, 34, insjuknade 15 minuter från toppen av Mount Everest. "Jag väntar på dig här", sade hon till sin make Robert Gropel.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag frågade "Gör det något att jag fortsätter", berättar maken Robert Gropel för The Seven Networks.

Maria svarade: Nej, fortsätt du, jag väntar här.

Så Robert fortsatte och nådde toppen.

– Det var inte ens särskilt speciellt för mig eftersom jag inte hade henne med mig. Jag bara sprang upp och ner och det betydde ingenting för mig, säger han.►LÄS MER: Två avled på Everest Maria och Robert var mycket nära toppen på 8 850 meter när hon drabbades av höjdsjukan 20 maj. På tillbakavägen ner fick hon svårigheter att gå och började tala osammanhängande. Trots att Maria blev tillfälligt bättre när hon fick medicin och syrgas så kollapsade hon och dog i Roberts armar.

– Jag är hennes make och det är mitt jobb att skydda min fru och ta henne hem så det är bara naturligt att jag skyller det här på mig själv. Jag kan fortfarande inte titta på bilder av henne – det gör mig förkrossad, säger Robert, enligt The Guardian. ►LÄS MER: Försvunne klättrarens vän: "Vi var för stressade" Robert arbetar som veterinär och Maria var universitetslektor – de hade som mål att bestiga det högsta berget på varje kontinent.

Lokala guider, sherpas , bar Marias kropp ner för berget till Camp  two , där en räddningshelikopter  väntade. I fredags fördes kroppen till huvud staden Kathmandu .

Mer än 200 klättrare har omkommit på Mount Everest sedan berget första gången bestegs 1953 och flera fall har uppmärksammats redan i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro